MINISTARSTVO PROSVETE SE OGLASILO O POVEĆANJU ŠKOLARINA NA FAKULTETIMA: Još jednom da preispitaju svoje odluke
Fakultet, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

saopšteno je

MINISTARSTVO PROSVETE SE OGLASILO O POVEĆANJU ŠKOLARINA NA FAKULTETIMA: Još jednom da preispitaju svoje odluke

Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola

Objavljeno:

Uvažavajući autonomiju visokoškolskih ustanova zagarantovanu Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.

Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SKASSS), a u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da pozdravljaju odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Srbiji da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće, kojim pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.

"Vlada Srbije i Ministarstvo prepoznaju važnost utvrđivanja novog modela finansiranja visokoškolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapređenje studentskog standarda. Zato je Vlada Srbije obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koju čine predstavnici svih relevantnih institucija – nadležnih ministarstava, visokoškolskih ustanova, studentskih predstavničkih tela, udruženja studenata i sindikata, sa ciljem da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, dođe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje će osigurati finansijsku održivost visokoškolskih ustanova", navode.

Ministarstvo podseća da se iz budžeta Republike Srbije opredeljuje sredstava za rad i materijalne troškove visokoškolskih ustanova i utvrđuje kvote za upis studenata čije se studije finansiraju iz budžeta. Osim toga, Ministarstvo obezbeđuje više od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a država će finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao što su Кampus BIO4, zgrade Fakulteta muzičkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Nišu.

"Ministarstvo prosvete nastaviće da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavničkih tela i visokoškolskih ustanova o školarinama u želji da se pronađu kompromisna rešenja koja obezbeđuju očuvanje materijalnog položaja samofinansirajući studenata, ali i ne ugrožavaju finansijsku održivost ustanova", zaključuju.

Bonus video: ALEKSANDAR SOFRONIJEVIĆ 17 GODINA ZAVRŠAVAO FAKULTET?! Harmonikaš iskreno odgovorio na 36 pitanja kakve do sada nismo čuli

02:59

ALEKSANDAR SOFRONIJEVIĆ 17 GODINA ZAVRŠAVAO FAKULTET?! Harmonikaš iskreno odgovorio na 36 pitanja kakve do sada nismo čuli

(Espreso/Euronews/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.