ZNAČAJ SLOBODE IZRAŽAVANJA U UMETNOSTI: Održana javna debata povodom svetskog dana slobode medija (VIDEO)
Foto: Printskrin / Kurir.Tv

tribina

ZNAČAJ SLOBODE IZRAŽAVANJA U UMETNOSTI: Održana javna debata povodom svetskog dana slobode medija (VIDEO)

Diskutovalo se o značaju slobode izražavanja u umetnosti za demokratske procese, kao i o načinima na koje sloboda mišljenja, informisanja i raznolikost medija mogu doprineti razvoju umetničkog izraza u društvu
Objavljeno: 14:55h

Dr Divna Vuksanović, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu rekla je da je tema prilično grandiozna. Ona je podsetila na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i član 10 koji se odnosi na slobodu izražavanja.

foto: Printskrin / Kurir.Tv

" Kada se govori o slobodi podrazumeva se odnos. Dakle, moja sloboda nasuprot vaše sloboda. Sloboda traga za intersubjektivnim prostorom. Ono što se ovde promoviše je upravo pravo na izražavanje u svim medijima. Postavlja se pitanje kako to pravo funkcioniše. Uticaj društva na umetnost takođe se meri različitim merilima. Najviše cenzure dolazi sa etičkog plana zahvaljujući religiji. Demokratski ambijent promoviše umetnost, a i umetnost aprirori stimuliše neki demokratski prostor. Pokazalo se i da u nekim represivnim režimima, autoritarnim, umetnost cveta", rekla je Vuksanović i podsetila na jednu od funkcija medija a to je zadovoljavanje potreba za kulturom.

"Kulture u medijima nema! Postoji informacija o kulturi, ali kulture nema!", navela je profesorka.

foto: Printskrin / Kurir.Tv

"Zatrpani smo rijaliti šou programima. Imamo pravo tu u opštem interesu da reagujemo, naša sloboda se ugrožava. Zatrpani smo "treš" sadržajem", dodala je profesorka.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.