ZNAČAJ SLOBODE IZRAŽAVANJA U UMETNOSTI: Održana javna debata povodom svetskog dana slobode medija (VIDEO)
Foto: Printskrin / Kurir.Tv

tribina

ZNAČAJ SLOBODE IZRAŽAVANJA U UMETNOSTI: Održana javna debata povodom svetskog dana slobode medija (VIDEO)

Diskutovalo se o značaju slobode izražavanja u umetnosti za demokratske procese, kao i o načinima na koje sloboda mišljenja, informisanja i raznolikost medija mogu doprineti razvoju umetničkog izraza u društvu
Objavljeno: 14:55h

"Čovek ima pravo na mišljenje, govori se u jednoj od Povelja, a kada govorimo o slobodi izražavanja međunarodne norme omogućavaju vlastima da uvedu neka ograničenja. Ograničenja kažu, da vlade ako žele da ograniče slobodu izražavanja moraju da imaju osnova za to. Da budu legitimna, nužna i srazmerna. Pokušaji su da se ovaj pravni standard oslabi...", rekao je dr Srirak Plipat i nastavio:

foto: Printskrin / Kurir.Tv

"Nije dozvoljeno zagovaranje rata...", dodao je on.

"Tri umetnika su ubijena, dva oteta, 16 napadnuta, 84 su trenutno u zatvoru, 43 su optužena a 40 tuženi i izloženi pretnjama...Imamo bar 840 situacija u kojima je primenjena cenzura u svetu. Ove brojke su statistika iz proverljivih situacija. Najvipe narušavanja se dešava u domenu filmske umetnosti. To je trend koji raste u svetu. U mnogim zemljama ako budete najureni iz nekog umetničkog udruženja gubite pravo na rad", rekao je on.

Plipat je podsetio i na aktuelnu situaciju u svetu: problem s migrantima, Bregzit, Trampov dolazak na čelo SAD...

Potom se prisutnima obratio Dragan Hamović, specijalni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije.

foto: Printskrin / Kurir.Tv

"Isključivost svake vrste nije nužno rešenje. Za umetnost, sloboda je uslov bez koga se ne može. Sloboda je ono što smo izborili, svaki put iznova. Izbor jeste na raspolaganju, ako izvesnu cenu platimo", rekao je Hamović i dao kratko podsećanje na doba posle Titove smrti.

"Nakon epohe socijalisitičkog realizma, nastupio je socijalistički estetizam. Nema slobode za neprijatelje slobode. Nema dobrih izgovora za potiranje stvaralačkih razlika. Umetnik može da radi pta god mu je volja, ali ako se podešava prema kretanju tržišne stihije, izneveriće svoj poziv. Treba biti iznutra slobodan, a medijski protstor ne sme da bude zatvoren za raznolikost umetničkih puteva", dodao je Hamović.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.