POMAGAO JE DA SE STRELJAJU SRPSKA DECA, A DANAS GA SLAVE! Tužna istina o Dimitriju Ljotiću, sramoti srpskog naroda!
Foto: Wikipedia

parastos fašisti i izdajniku

POMAGAO JE DA SE STRELJAJU SRPSKA DECA, A DANAS GA SLAVE! Tužna istina o Dimitriju Ljotiću, sramoti srpskog naroda!

Najveća sramota koju su počinili Ljotićevci je njihovo učešće u masakru u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine, kada je ubijeno 3.000 građana
Objavljeno: 23:03h

Ova organizacija je učestvovala na izborima, ali dobijala je podršku koja je bila manja od 1% izašlih na glasanje.

Nakon okupacije Srbije, Nemci su zabranili delovanje svih političkih partija, osim pokreta "Zbor", koji je bio otvoren u ponudi kolaboracije. Iz ovog pokreta se uskoro formira paravojna formacija "Ljotićevci", koji su uživali podršku nacista. Oni kasnije izrastaju u Srpski dobrovoljački korpus (SDK), koji je činio glavnu snagu nacističkog saradnika jedinica Milana Nedića.

foto: Wikipedia

Ljotić je, inače, od okupatora 7. jula 1941. dobio titulu "Izvanredni komesar za obnovu Smedereva".

Iako je u početku sarađivao sa Dražom Mihailovićem i četnicima, i sam Draža je uskoro uvideo s kim ima posla, i u pismu Jugoslovenskoj vladi traži da se Ljotić žigoše kao izdajnik.

Srpski dobrovoljački korpus borio se protiv partizana, a posle poraza nacista na ovim prostorima povukao se u Nemačku, formalno prešao pod kontrolu Trećeg Rajha i dobio naziv "Srpski dobrovoljački SS korpus".

foto: Wikipedia

Činjenica zbog koje je Ljotić bio izrazito omražen među Srbima je da je su njegovi vojnici aktivno pomagali nacistima pri izvršenju mnogih ratnih zločina.

Najveća sramota koju su počinili Ljotićevci sigurno je njihovo učešće u masakru u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine, kada su zajedno sa Nemcima učestvovali u pogubljenju 3.000 građana, među kojima je bilo nekoliko stotina učenika kragujevačkih škola.

foto: Wikipedia

(P. M.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.