RHMZ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU, DOBRO POGLEDAJTE ŠTA NAM SE SPREMA: Prošla godina je bila PAKLENA, a ova...
Devojka u žutoj haljini, Foto: Zorana Jevtić

VREMENSKA PROGNOZA

RHMZ OBJAVIO DUGOROČNU PROGNOZU, DOBRO POGLEDAJTE ŠTA NAM SE SPREMA: Prošla godina je bila PAKLENA, a ova...

Vremenska prognoza RHMZ za proleće i leto 2024. godine

Objavljeno:

Godinu za nama i prva dva meseca 2024. obeležile su temperaturni rekordi, temperature vazduha iznad proseka i veoma blagi zimski meseci, a prema sezonskoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) i ovogodišnje proleće i leto biće u znaku natprosečno toploog vremena i toplotnih talasa, naročito u julu.

Kako su i ranije za „Blic“ objasnili klimatolozi i meteorolozi, klimatska kriza je verovatno dovela do povećanja temperature širom naše planete, i trend porasta temperature traje već 20-30 godina. Evo kako će to uticati na vremenske prilike u našoj zemlji narednih meseci.

Topliji i vlažniji mart

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi RHMZ mart 2024. u većem delu Srbije biće topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topliji i vlažniji. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1.4 stepeni.

U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 5.6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 1 stepen.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura oko 13.4 stepeni. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 6 mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina u martu iznosiće oko 47 mm.

I april 2024. topliji

Ovogodišnji april biće topliji i prosečno vlažan. U prvoj dekadi meseca moguća je pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 1 stepen. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepena.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1 do 2 stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 19.3 stepena.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 2 mm nižim od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina biće oko 54 mm.

Majske kiše i toplo vreme

U većem delu Srbije maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji biće prosečno topao i vlažniji.

Srednja minimalna temperatura imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura biće oko 13.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen. Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u jugoistočnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen.
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen. foto: Nenad Kostić

Jun topliji od proseka

Jun će u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini se očekuje da bude topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku će biti biti viša za oko 0.6 stepeni od proseka.

U Beogradu i široj okolini će vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 16.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 27.4 stepeni.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Toplotni talasi u julu

Prema prognozi RHMZ, u julu je moguća pojava toplotnih talasa. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19.0 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.3 stepeni.

Srednja mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim od proseka. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina biće oko 34 mm.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19.0 stepeni.
U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19.0 stepeni. foto: Tercio TEIXEIRA / AFP / Profimedia

Nastavak vrelog leta u avgustu

U većem delu Srbije avgust 2024. biće topliji i suvlji, a u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan. Mateorolozi su objavili da se očekuju toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko 1 stepen od proseka. U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 18.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9 stepeni od proseka. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.7 stepeni.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim, a u zapadnoj Srbiji biće ispod proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na prosek. U Beogradu avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

Bonus video:

06:10

VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Nakon stabilnog vremena tokom ovih 10 dana, STIŽE PROMENA

(Espreso/ Blic/ Biljana Vučković/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.