DA LI HLADNI TALAS STIŽE I DO SRBIJE? Deo Evrope nalazi se na udaru VELIKOG MINUSA, a evo šta nas čeka
Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vreme u srbiji

DA LI HLADNI TALAS STIŽE I DO SRBIJE? Deo Evrope nalazi se na udaru VELIKOG MINUSA, a evo šta nas čeka

Ovogodišnji februar protiče i bez snega i to ne samo u nižim, već i u planinskim predelima, a ima ga samo na najvišim planinama

Objavljeno:

Ovogodišnji februar odlikuje se u Srbiji skoro pa prolećnim vremenom, uz temperature znatno iznad proseka za ovo doba godine. One su tokom ovog perioda dostizale i 23°C.

Temperature su neretko bile i za 10 do 15 stepeni iznad proseka, koji za ovo doba godine tokom dana iznosi od 5 do 7°C.

Ovogodišnji februar protiče i bez snega i to ne samo u nižim, već i u planinskim predelima, a ima ga samo na najvišim planinama.

Inače, u noći pred nama Srbiju će zahvatiti blago zahlađenje, usled prodora oslabljenog hladnog fronta, koji će tokom noći kišu doneti Vojvodini, a tokom sutrašnjeg dana predelima južno od Save i Dunava, dok se na planinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije očekuje sneg.

Ne očekuju se značajnije padavine, niti jače zahlađenje, a hladni front doneće prolazno pojačan severozapadni vetar.

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

I dok širom Evrope i na našem području protiče vreme bez zime i snega, uz vreme nalik martu i aprilu, istočnu i severoistočnu Evropu u naredna tri dana zahvatiće jače zahlađenje, uz prodor ledene vazdušne mase sa severa i iz Sibira.

Ledena vazdušna masa prethodnih dana potisnuta je toplijom ka istoku i severoistoku, pa je došlo i do otopljenja, ali uz snežne padavine.

Ipak, u naredna dva dana prodor polarnog vazduha doneće značajniji pad temperature vazduha, naročito Rusiji. Maksimalne temperature spustiće se na vrednosti od -15 do -10°C, u jutarnjim časovima i na ispod -20°C.

Ledeni vazduh doneće zahlađenje i Moskvi, pa će se temperature kretati od -19 do -13°C, uz ledene severne vetrove.

Ova ledena vazdušna masa zadržavaće se samo nad Rusijom i severoistokom Evrope. Srećom, ledeni vazduh neće prodrati ka jugu, tako da neće doneti značajniji pad temperature vazduha centrlnim i jugoistočnim predelima Evrope i našem području, već će samo iza hladnog fronta u znatno blažem obliku prodrati tek nešto hladnija vazdušna masa, zbog čega se u utorak i u sredu nad Srbijom očekuje prohladno, ali i dalje natprosečno toplo vreme.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

Očekuju se i nešto izraženija severna strujanja.

Moskva, Sneg
foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Dakle, iako se narednih dana očekuje malo hladnije vreme, Srbiji ne preti ledeni vazduh iz Rusije, a slično se očekuje i u drugim predelima Evrope.

Čak će od četvrtka uslediti i priliv znatno toplije vazdušne mase, uz osetniji porast temperatura vazduha.

Priliv vrlo toplog vazduha uz južna strujanja očekuje se sa jugozapada i sa Mediterana, pa će maksimalna temperatura od četvrtka biti i iznad 15°C, a u petak i do 20°C.

Očekuje se i pojačanje jugoistočnog vetra, a tokom vikenda se očekuje vrlo vetrovito, ali i dalje toplo vreme. Očekuje se i jače naoblačenje, povremeno sa kišom i pljuskvima, naročito u subotu.

Prema trenutnim prognozama, promenljivo i relativno toplo vreme nastaviće se i do samog kraja februara, uz temperature oko 15°C, tako da se sada sa sigurnošću može reći da do kraja februara nema zime niti snega u Srbiji, a slično se očekuje i širom Evrope, osim na severu i istoku kontinenta i u višim predelima Alpa.

Kako se od četvrtka, pa sve do kraja februara očekuje uticaj veoma snažnog i dubokog ciklona sa severa Atlantika, Srbija i veći deo Evrope biće pod uticajem snažnih južnih strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa Mediterana, ali uz kišovito vreme, a upravo ova sinoptička situacija neće dozvoliti zimsko vreme i jače zahlađenje nad našim područjem.

Početak marta doneo bi prema sadašnjim proračunima blago zahlađenje, ali za sada nema na vidiku da se očekuje ozbilnije zahlađenje sa snegom u nižim predelima.

Bonus video: MERITI POZLILO I SRUŠILA SE, HITNA SAMO UPUTILA NA DOM ZDRAVLJA Zejnula čija je supruga preminula: Izgubljeno je dragoceno vreme

06:33

MERITI POZLILO I SRUŠILA SE, HITNA SAMO UPUTILA NA DOM ZDRAVLJA Zejnula čija je supruga preminula: Izgubljeno je dragoceno vreme

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.