VERNICI DANAS IZGOVARAJU MOLITVU SVETOM VLASIJU: Za ovaj praznik se poštuju VAŽNI OBIČAJI
Sveti Vlasije, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

SPC

VERNICI DANAS IZGOVARAJU MOLITVU SVETOM VLASIJU: Za ovaj praznik se poštuju VAŽNI OBIČAJI

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija

Objavljeno:

Srpska Pravoslavna Crkva danas proslavlja Svetog Velikomučenika Vlasija, rodom iz kapadokijske oblasti. Bio je bogobojažljiv i krotak od ranog detinjstva, a zbog svojih velikih vrlina izabran za episkopa grada Sevastije.

U neznabožačkom gradu bio je velika duhovna i moralna figura. U vreme teškog gonjenja hrišćana sveti Vlasije je hrabrio svoju pastvu i posećivao Hristove mučenike u tamnicama, među kojima je naročito bio istaknut slavni Jevstratije.

Kada je grad Sevastija ostao sasvim bez hrišćana, neki su ubijeni, a neki pobegli, tada se starac Vlasije povukao u planinu Argeos, i tamo se nastanio u jednoj pešteri. Divlje zveri, poznavši svetog čoveka, pribiše se oko njega, i on ih nežno milovaše.

Molitva
Molitvafoto: Profimedia

Nepokolebljiv u veri

Gonitelji su ga ipak pronašli na tom skrivenom mestu i odveli ga na sud.

Vlasije je usput iscelio jednog dečka kome je zastala kost u grlu, i na molbu neke udovice uspeo da vrati ženi prase koje je vuk uzeo.

Sveti Vlasije je bio mučen,ali je svojom nepokolebljivošću u veri Hristovoj uspeo da preobrati mnoge neznabošce.

Običaji i verovanja

Narod se danas moli Svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zveri, a njegov kult se povezuje sa obožavanjem staroslovenskog boga Velesa. Na Zapadu mu se mole još i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Iz ovog razloga, u nekim krajevima Srbije, danas niko ne upreže stoku niti sa životinjama bilo šta radi kako ne bi uvredio svetitelja. Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale.

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na današnji dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite sveću.

Bonus video:

03:50

CRKVA PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, SLAVIĆEMO BOŽIĆ 25. DECEMBRA?! Istoričar za Kurir TV: SPC iz ovog razloga ODLAŽE ODLUKU

(Espreso / 24sedam / M.M/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.