MORBILE MOGU DOVESTI I DO ZAPALJENJA MOZGA I SMRTI: Evo koje GRUPE su u NAJVEĆEM RIZIKU!
Boginje, Foto: Profimedia

prijavljena epidemija malih boginja

MORBILE MOGU DOVESTI I DO ZAPALJENJA MOZGA I SMRTI: Evo koje GRUPE su u NAJVEĆEM RIZIKU!

Infektolog prof. dr Žarko Ranković pojašnjava da su kod ove bolesti najugoženija deca, ali da ni odrasle osobe nisu pošteđene

Objavljeno:

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, registrovana su još dva nova slučaja kod muškarca (46) i trogodišnjeg deteta. U prestonici je ukupno 11 zaraženih od 7. februara kada je prijavljen prvi slučaj morbila, dok je u Srbiji obolelo 13 osoba.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kažu za Kurir da je kod zaraženog muškarca nepoznat vakcinalni status, kao i da trogodišnje dete nije vakcinisano, a oba pacijenta su hospitalizovana.

- Niko nije u bolnici zbog komplikacija, već radi izolacije i praćenja stanja jer je procenjeno da postoji rizik od komplikacija - pojasnili su u GZZJZ.

Sadašnji podaci pokazuju da su morbilama zaražene četiri osobe koje imaju između 40 i 50 godina kod kojih nije poznat vakcinalni status kao i da su obolela deca koja nisu vakcinisana ili nisu potpuno imunizovana.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković pojašnjava za Kurir da su kod ove bolesti najugoženija deca, ali da ni odrasle osobe nisu pošteđene.

- Klinička slika osobe zavisi od životnog doba i imunološkog odgovora i nikada se ne zna kakvu će kliničku sliku imati oboleli. Od ozbiljnijih komplikacija mogu se javiti zapaljenje pluća i zapaljenje mozga, a može doći i do smrti. Imali smo čak i slučajeve da dete dobije na primer ovčije boginje, da se zarazi i otac i da otac premine zbog komplikacija - ističe prof. dr Ranković i dodaje:

dr Žarko Ranković
dr Žarko Rankovićfoto: Printscreen/youtube/Niska televizija

- Vakcinacija je ta koja jedina stvara barijeru i kako bismo smirili ovu situaciju sa morbilama moramo da dostignemo obuhvat imunizacije 95 odsto sve ispod toga nas ne može zaštititi i može doći do epidemije. Vakcina je jedini način da je spreči. Izbegavanjem vakcine ugožavamo život dece koja ne mogu da se vakcinišu zbog raznih bolesti.

I dr Marija Kostić Vučićević, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, rekla je na Kurir televiziji da je svaki organizam individua za sebe i da je naš imuni sistem različit.

- U medicini ništa nije 100 odsto, svi mi različito odreagujemo i stvorimo različiti titar antitela, ali ono što je jako bitno, da svako ko je vakcinisan, neće imati težak oblik bolesti, dakle neće biti životno ugrožen i to obično budu blagi neki simptomi kada se vakcinisano dete razboli. Period inkubacuje traje oko desetak dana i u suštini najzarazniji smo dan-dva pre dobijanja simptoma, znači u tim prvim danima bolesti. Simptomi su atipični i ne znamo da se radi o malim boginjama, pa osoba se onda i kreće, verovatno, i tako se i širi bolest - rekla je dr Kostić Vučićević.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

(Espreso / Kurir, Aleksandar Kocić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.