EPIDEMIJA MALIH BOGINJA JE PRIJAVLJENA, NE PROGLAŠENA: Evo u čemu je razlika
Bolnica / Ilustracija, Foto: Dado Đilas

MORBILE

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA JE PRIJAVLJENA, NE PROGLAŠENA: Evo u čemu je razlika

Epidemiju proglašava ministar zdravlja na predlog Instituta "Batut"

Objavljeno:

Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ) u Beogradu prijavio je danas epidemiju malih boginja, akutnog, zaraznog, virusnog oboljenja, koje spada u najzaraznije virusne infekcija. Epidemija može da bude i proglašena, a ove dve slične formulacije zbunjuju građane koji se pitaju koja li je razlika između prijavljene i proglašene epidemije, te koje mere podrazumeva jedna, a koje druga.

Podsetimo, GZJZ je prijavio danas epidemiju malih boginja u Beogradu.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut", ranije je govorila o proceduri prijave ili proglašenja epidemije:

Prijava epidemije podrazumeva da je registrovan veći broj slučajeva od uobičajenog tokom prethodne ili tokom poslednjih nekoliko godina.

Termin proglašenje epidemije koristi se, u skladu sa zakonom, samo za epidemije od većeg epidemiološkog značaja, odnosno kada je u pitanju cela zemlja, masovno obolevanje i teže kliničke slike.

Epidemiju proglašava ministar zdravlja na predlog Instituta "Batut".

Sve o simptomima i komplikacijama malih boginja pročitajte ovde.

U ovom trenutku je najvažnija vakcinacija MMR vakcinom kako bi se se povećao vakcinalni obuhvat i time stvorio kolektivni imunitet koji nas štiti od malih boginja.

Male boginje
Male boginje

Šta biva kad se proglasi epidemija

Recimo, retka bolest, nema je 50 godina, i pojavi se troje obolelih. To jeste epidemija, ali nema veliki značaj, jer je malo obolelih.

Zavod prijavi, ali samo ministar zdravlja, uz konsultacije sa stručnjacima, procenjuje značaj epidemije i proglašava je.

Kada epidemija bude proglašena, specijalna sredstva iz budžeta se koriste namenski za urgentni uvoz vakcina, lekova i drugog što treba.

Od španske groznice i variole vere, do AIDS-a i kovida

Epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je ranije za "Blic" da treba razlikovati pandemije, odnosno velike epidemije koje pogađaju ceo svet sa bar dva žarišta na po dva kontinenta, i epidemije koje prijavljuju lokalni epidemiolozi, a proglašava ih ministar zdravlja.

Dr Radovanović navodi nekoliko primera pandemija:

Godina 1918: Španska groznica

1957: Azijski grip

1961: Sedma pandemija kolere

1968: Hongkonški grip

1981: AIDS

2009: Svinjski grip

2020: Kovid 19 (korona virus)

Primer epidemije je kada su 1972. godine našu zemlju pogodile velike boginje, odnosno variola vera.

Prema poslednjem preseku Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je uкupnо rеgistrоvаno 13 pоtvrđеnih slučаjevа malih boginja zакljučnо sа jučerašnjim danom. Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа rеgistrоvаno je 11 slučајevа mоrbilа, којi su pоtvrđеni u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”.

Mеđu оbоlеlimа su čеtiri dеtеtа uzrаstа оd tri dо pеt gоdinа, оd којih је trоје bilо nеvакcinisаnо, а јеdnо је primilо јеdnu dоzu vакcinе sа коmpоnеntоm prоtiv mоrbilа, tri nеvакcinisаnе оsоbе uzrаstа 8, 15 i 19 gоdinа, као i tri оsоbе stаriје оd 40 gоdinа nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.

Коmpliкаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа коd trоје оbоlеlih.

Bonus video:

01:11

OD ČEGA ZAVISI DA LI ĆE DETE DOBTITI BOGINJE: Dr Jelena objasnila kako da PREPOZNATE da li su vam deca zaražena (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic / Biljana Vučković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.