ZIMI POLAKO ALI SIGURNO DOLAZI KRAJ? Evo šta će nam doneti početak marta
Foto: Stefan Stojanović

vreme u srbiji

ZIMI POLAKO ALI SIGURNO DOLAZI KRAJ? Evo šta će nam doneti početak marta

Početak ove sedmice doneo je blago zahlađenje i slabu kišu, višim planinama sneg

Objavljeno:

Ono što je već sada sigurno je to da će ovogodišnji februar proteći bez snega u nižim predelima i u gradovima i uz rekordno malo snega čak i na višim planinama. Čak su i planine sa nadmorskom visinom od oko 1000 metara veći dosadašnjeg dela februara bile bez snega, a takva situacija očekuje se i do kraja meseca.

Početak ove sedmice doneo je blago zahlađenje i slabu kišu, višim planinama sneg, a temperature koje su pale na vrednosti od 10 do 14°C i dalje su iznad proseka za ovo doba godine.

Ovakvo vreme potrajaće još sutra, ali već od četvrtka sledi preokret vremena. Srbija će u drugoj polovini sedmice biti pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti sa Atlantika, pa se očekuju južna strujanja i veoma toplo, ali i vetrovito vreme.

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

Maksimalna temperatura od četvrtka do kraja sedmice biće uglavnom iznad 15°C, a očekuje se i do 20°C.

U petak i tokom vikenda duvaće pojačan južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata sa olujnim udarima od 80 km/h.

Kiša i pljuskovi povremeno se očekuju tokom vikenda, naročito u nedelju.

Početak sledeće sedmice doneće postepeni pad temperature vazduha, prvo na vrednosti oko 15°C, a potom i na vrednosti oko 10°C, tako da će se februar završiti u vidu tih temperatura, povremeno sa kišom, a snega može biti samo na višim planinama.

Dakle, u drugoj polovini ove sedmice očekuju nas temperature i za 10-12 stepeni više od proseka za ovo doba godine i to sve zahvaljujući tome što će se Srbija nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona i u sistemu snažnog južnog strujanja. Iz tog razloga, osim tople vazdušne mase, do našeg područja stići će i čestice pustinjskom peska iz Sahare i to višim slojevima atmosfere, pa se ponegde očekuje i prljava kiša.

vetar, Kiša, Nevreme
foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

Iako nam sam kraj februara donosi postepeni pad temperature vazduha, temperature će i dalje ostati iznad prosečnih vrednosti.

Do kraja ove sedmice snežnog pokrivača biće samo na planimama iznad 1500 metara nadmorske visine, uz smanjenje.

Prema trenutnim prognozama, početak marta doneće toplije vreme, uz postepeni porast temperature vazduha.

Očekuje se promenljivo, tokom pojedinih dana sa kišom.

Maksimalna temperatura tokom prve nedelje marta biće uglavnom od 10 do 15°C, što su takođe temperature iznad proseka za to doba godine.

Po svemu sudeći, do kraja februara i tokom početka marta nema na vidiku da će doći do zimskog zahlađenja sa snegom.

Biće ovo za sada jedan od najtoplijih, ako ne i najtopliji februar otkad se vrše merenja. On će biti najtopliji ne zbog izmerenih najviših temperatura, već zbog vrlo visokih srednjih temperatura vazduha.

Ali, iako u narednih 15 dana nema snega i zime na vidiku, sneg još uvek ne treba u potpunosti otpisati. Podsetimo, prošlogodišnji april doneo je rekordni sneg Beogradu i delovima Srbije, a na pojedinim lokacijama palo je čak 30 centimetara.

Bonus video: DA MOGU DA ŽIVIM 150 GODINA, SVE VREME BIH PECAO Zahvaljujući umetniku iz Čačka, na Moravi se peca najboljim udicama i mamcima

03:58

DA MOGU DA ŽIVIM 150 GODINA, SVE VREME BIH PECAO Zahvaljujući umetniku iz Čačka, na Moravi se peca najboljim udicama i mamcima

(Espreso/Telegraf/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.