OD OVE PROGNOZE BIĆETE U NEVERCI: Stiže nam pravi TOPLOTNI TALAS, struka otkrila kad će biti ČAK 20 STEPENI
Ilustracija, Foto: Nenad Kostić

vreme

OD OVE PROGNOZE BIĆETE U NEVERCI: Stiže nam pravi TOPLOTNI TALAS, struka otkrila kad će biti ČAK 20 STEPENI

Od ponedeljka pa sve do kraja naredne sedmice maksimalne dnevne vrednosti ostaju u intervalu od 15 do 20 stepeni, što znači da je pred nama prvi toplotni talas ove godine

Objavljeno:

Prvi dani februara donose nam skoro pa prolećne temperature. Živa u termometru će već od danas prelaziti 15. podeljak, a početak naredne nedelje obeležiće temperatura oko 20 stepeni Celzijusa, navodi meteorološkinja Ljubica Gojković..

Kako objašnjava, uzrok ovako naglom i intenzivnom otopljenju nalazi se u položaju polja visokog vazdušnog pritiska koje će se u narednih 10 dana nalaziti iznad severa Afrike.

- Zbog svog nešto južnijeg položaja ovaj sistem će nam stalno donositi ekstremno toplu vazdušnu masu, a temperatura će se kretati i za 10 stepeni iznad proseka. Kao i obično kada se nalazimo pod uticajem anticiklona, odnosno polja visokog vazdušnog pritiska, vreme je stabilno. To znači vedro, sa slabim do umerenim vetrom - kaže Gojković..

Vremenska prognoza za narednu nedelju

Vremensku prognozu za drugi dan vikenda obeležiće dodatno razvedravanje i okretanje vetra na južni pravac. Gojković objašnjava da će to uzrokovati još toplije vreme, pa će tako u nedelju lokalno biti do 16 stepeni Celzijusa. U većini mesta ipak ostaje oko 13. podeljka.

- Tokom cele sledeće nedelje smenjivaće se sunce i oblaci, ali padavina uglavnom neće biti. Poneka kap kiše očekuje se u višim planinskim predelima, a zbog ekstremno toplog vremena sneg će se naglo topiti - kaže Gojković.

Od ponedeljka pa sve do kraja naredne sedmice maksimalne dnevne vrednosti ostaju u intervalu od 15 do 20 stepeni, što znači da je pred nama prvi toplotni talas ove godine.

Vremenska prognoza do kraja februara

lepo vreme, Zima, ljudi u beogradu, šetnja
foto: Nenad Kostić

- Dugoročni prognostički modeli za prvu polovinu februara najavljuju vreme toplije od proseka i za više od pet stepeni, dok nam u drugoj polovini meseca stiže osetniji pad temperature praćen nešto većom količinom kiše. Tako ćemo sve do sredine meseca imati temperaturu između 10 i 18 stepeni, a nakon toga oko i malo iznad nule - kaže Gojković za Euronews Srbija.

Najhladniji i najtopliji februari u Srbiji

Prema podacima RHMZ, najhladnije u februaru nam je bilo 11. februara 1929. godine, kada je u Beogradu izmereno -25,5 stepeni Celzijusa.

- Ipak, treba reći da su te vrednosti izmerene u periodu kada je grad bio daleko manje urbanizovan i da bi se u današnjim uslovima, pri uticaju veoma hladnih vazdušnih masa se ovakve temperature mogle osmotriti tek na perifernim delovima grada. Zbog efekta urbanog ostrva toplote zimi u jutarnjim satima temperatura može biti viša za 5 ili čak 10 stepeni u odnosu na periferiju – kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Najtoplije nam je bilo 3. februara 1899. godine kada je izmereno +24,5 stepeni, međutim, postoji zanimljiv podatak koji se vezuje za februar, a to je da je rekordna visina snega u Beogradu zabeležena baš u februaru. To je bilo 3. februara 1962. godine, kada je izmereno čak 80 centimetara snega.

Temperature po gradovima, narednih 5 dana

Beograd:

Nedelja: Od 7 do 15 stepeni

Ponedeljak: Od 9 do 18 stepeni

Utorak: Od 8 do 20 stepeni

Sreda: Od 7 do 18 stepeni

Četvrtak: Od 10 do 17 stepeni

Novi Sad:

Nedelja: Od 5 do 15 stepeni

Ponedeljak: Od 7 do 17 stepeni

Utorak: Od 4 do 18 stepeni

Sreda: Od 5 do 18 stepeni

Četvrtak: Od 6 do 16 stepeni

01:59

KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA (VIDEO)

(Espreso/Blic/Euronews /Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.