4 BEBE SU UMRLE OD VELIKOG KAŠLJA! Simptomi su JASNI, a postoji samo JEDNO NAJBOLJE REŠENJE, oglasila se i STRUKA!
Bolnica, Foto: RINA

zdravlje

4 BEBE SU UMRLE OD VELIKOG KAŠLJA! Simptomi su JASNI, a postoji samo JEDNO NAJBOLJE REŠENJE, oglasila se i STRUKA!

Sve informacije koje roditelji treba da znaju o velikom kašlju kako bi sačuvali život svoje dece

Objavljeno:

Na Institutu za majku i dete u Beogradu četiri bebe su preminule zbog velikog kašlja (Pertusis), dok je jedno dete na respiratoru. Broj obolele dece i odraslih raste, a lekari upozoravaju da je vakcinacija jedino rešenje kako bismo se izborili s ovom zaraznom bolešću!

Sve četiri bebe imale su manje od tri meseca i nisu stigle da prime prvu dozu vakcine. Dvoje preminulih mališana je iz Beograda, a dvoje iz unutrašnjosti. U teškom stanju, na respiratoru je brat blizanac jednog preminulog novorođenčeta.

Prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta za majku i dete, rekao je juče za RTS da je dete koje se nalazi na respiratoru životno ugroženo.

- Broj pozitivne dece na pertusis je oko 70, a hospitalizovano je dve trećine. Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti - kazao je dr Vukomanović i dodao:

Kašalj
Kašaljfoto: Ruslan Huzau / Alamy / Alamy / Profimedia

- Ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije. Zašto su četiri deteta umrla i zašto je toliki broj zaražen - sigurno zbog nedovoljne i insuficijentne vakcinacije starijih osoba.

Dr Olivera Ostojić

Deca do četiri meseca nemaju nikakv imunitet

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike u KBC "Dragiša Mišović" kaže za Kurir da u ovoj ustanovi ima hospitalozovane dece obolele od veikog kašlja.

- To su uglavnom mala deca koja ili nisu vakcinisana ili nije započeta imunizacija od dva do tri meseca. Mi nismo imali smrtne ishode i teže slučajeve. Dobijamo rezultate kliničke slike, bris kao dokaz da imaju veliki kašalj i dobijaju terapiju. Najteži slučaj koji smo imali je pneumonija. Jedina šansa da se spreči dalje širenje velikog kašlja je da se vakcinacija pojača kao i epidemiološko higijenske mere odnosno da osobi kojoj se registruje bolest bude u izolaciji, često provetravanje prostorija, često pranje ruku. Najmlađa deca do četvrtog meseca su najugroženija jer ona nemaju nikakv imunitet u tom periodu i nisu u mogućnosti da se vakcinišu.

Iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova kažu za Kurir da u ovoj ustanovi nije bilo smrtnih slučajeva od velikog kašlja, ali je u decembru na hospitalizaciji bilo 30 dece.

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, za Kurir kaže da se prvi simptomi velikog kašlja javljaju nakon perioda od sedam do deset, a najduže 21 dan od kontakta sa obolelom osobom.

Ministarstvo zdravlja

Najviše inficiranih uzrasta od 10 do 19 godina

Pertusis je oboljenje koje ni nakon infekcije, a ni nakon vakcinacije ne ostavlja dugotrajan imunitet. Imajući u vidu da imunitet nakon poslednje primljene doze vakcine koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja traje pet do 10 godina, slabljenje postvakcinalnog imuniteta je jedan od razloga što je i najveći broj obolelih u našoj zemlji registrovan kod osoba uzrasta od 10 do 14, odnosno 15 do 19 godina, koje su poslednju dozu navedene vakcine primile u drugoj godini života. Jedan od razloga povećanja broja obolelih je i pad obuhvata, kako vakcinacijom sa tri doze u prvoj godini života tako i revakcinacijom vakcinama sa komponentom protiv pertusisa.

- U tipičnoj kliničkoj slici velikog kašlja prepoznaju se tri stadijuma oboljenja. U kataralnom stadijumu su dominantni simptomi slični prehladi (kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj), koji traju jednu do dve nedelje.

Za sedam dana u Beogradu 69 novoobolelih

  • 700 obolelih u Beogradu od velikog kašlja od marta 2023. do 28. januara 2024.
  • 460 je bilo potpuno vakcinisano
  • 39 nepotpuno vakcinisano
  • 43 nevekacinisano
  • 158 obolelih je imalo nepoznat vakcinalni status
  • 69 novoobolelih u Beogradu od 22. do 28. januara 2024.

U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći. Trajanje drugog stadijuma infekcije je jedna do šest nedelja - objašnjava dr Begović Lazarević:

Kašalj
Kašaljfoto: Profimedia

- U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih.

Kalendar obavezne imunizacije

  • Imnunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja je obavezna i sporovodi se petovalentnom vakcinom DTaP-IPV-Hib (Pentaxim) u tri doze
  • Prva se prima sa navršena dva meseca života
  • Primarnu seriju je neophodno završiti do navršenih šest meseci života s tim što razmaci za doze ne smeju biti kraći od četiri nedelje
  • -Nepotpuno imunizovani primaju nedostajuće doze, a neimunizovani potpunu primarnu seriju kombinovane vakcine
  • Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće šest meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda)
  • Treća revakcinacija se sprovodi primenom jedne doze kombinovane dT vakcine (Ditevaksal-T za odrasle) u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih 18 godina života
  • Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da deca moraju da prime zaštitu od 11 zaraznih bolesti

Procedura ko ne može da se iminuzije

Privremenu kontraindikaciju za imunizaciju protiv određene zarazne bolesti utvrđuje doktor medicine ili doktor specijalista odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju, odnosno pod čijim nadzorom se ona sprovodi, pregledom lica koja se imunizuju i uvidom u zdravstvenu dokumentaciju tih lica

Postojanje privremene kontraindikacije upisuje se u zdravstvenu dokumentaciju i određuje se vreme i mesto sprovođenja odložene imunizacije

Trajne kontraindikacije za primenu određene vakcine kod pojedinih lica utvrđuje Stručni tim za kontraindikacije na zahtev doktora medicine ili doktora specijaliste odgovarajuće grane medicine koji sprovodi imunizaciju.

Najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi. Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.

BROJKE

  • 1.342 oboleli u Srbiji je regitrovan tokom 2023. godine
  • 253 potvrđena slučaja su od početka 2024. godine
  • 30.000 do 150.000 dinara kazna je za roditelje koji ne vakcinišu decu prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti
  • 240 miliona dece mlađe od pet godina oboli od velikog kašlja godišnje od velikog kašlja sa mortalitetom od četiri odsto
  • U najvećem riziku za ozbiljne komplikacije i smrtni ishod su upravo odojčad mlađa od 12 meseci, koja je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Društvene mreže i dezonformacije

Dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara, kaže za Kurir da se zbog smanjene imunizacije vraćaju zarazne bolesti kao i da ima dosta roditelja koji izbegavaju da vakcinišu decu.

- Mislim da u današnje vreme društvene mreže i dezinformacije koje se brzo šire doprinose tome. Smatram da bi angažman nosilaca funkcija izvršnih organa u ministarstvu i ostalim institucijama trebalo da bude primetljivija i jasnija nego što je to bilo do sada naročito u oblasti vakcinacije - kaže dr Konstantinidis i podseća da što se tiče imunizacije mogu se javiti privremene kontraindikacije kao što su temperatura, dijareja zbog čega vakcinacija može biti odložena, dok su ozbiljnije kontraindikacije mogu biti teška alergijska reakcija na neki od sastojaka vakcine ili prethodnu dozu vakcine.

Prema podacima GZJZ Beograd od marta prošle godine do 28. januara ove godine registrovano je 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja.

Testiranje uz uput ili na lični zahtev

Testiranje na pertusis moguće je svakog radnog dana od 7 do 12 časova na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uz uput lekara. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev i ta usluga se naplaćuje.

- Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina (466), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (89 obolelih), 13 godina (83 obolelih) i 14 godina (72). Među najmlađima, uzrasta od 0 do četiri godine je obolelo 66. Zbog težine kliničke slike na hospitalnom lečenju je bilo 60 obolelih među njima 51 dete uzrasta 0-3 godine.

Protivepidemijske mere

  • izolacija i lečenje obolelih
  • vakcinacija sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta do navršenih 13 godina
  • hemioprofilaksa kod kontakata obolelih osoba u porodici prema stručnim preporukama infektologa (nepotpuno vakcinisana deca mlađa od dve godine i trudnice u poslednjem mesecu trudnoće)
  • redovno provetravanje prostorija
  • izbegavanje boravka na mestima gde se nalazi puno ljudi
  • često pranje ruku*Preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Virusolog dr Milanko Šekler kaže za Kurir da građani koji ne žele da vakcinišu decu ugrožavaju celu naciju, ali najviše bebe koje imaju dva do tri meseca života.

Nemojte roditelji da vas edukuju nadrilekari

Dragana Petrović iz Kragujevca, majka dvogodišnje Nađe koja je preminula od morbila jer zbog autonimune bolesti nije smela da primi MMR vakcinu, istakla je da se antivakseri porukama po društvenim mrežama se igraju životima dece.

- Strašno je da deca umiru od bolesti za koje postoji preventiva. Apelujem da se sva deca vakcinišu po obaveznom kalendaru vakcinacije, i da se roditelju edukuju kod ljudi koji su završili školu za to, a ne na društvenim mrežama i kod nadrilekara.

- To su deca koja nisu uopšte vakcinisana ili nisu potpuno. Sa smanjenim odzivom za vakcinaciju povećava se količina virusa među decom koja nisu imunizovana, razboljevaju se i može doći do fatalnih ishoda. Zamislite bebu od dva meseca koja ne zna da iskašlje i koja može da se uguši. Tek od drugog meseca kreće program imunizacije.

Skok broja obolelih od velikog kašlja u Beogradu poslednjih pet godina

Godina Broj obolelih

  • 2018. 29
  • 2019. 14
  • 2020. 3
  • 2021. 2
  • 2022. 0
  • mart 2023. - 28. januar 2024. 700

* Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali kada su svi vakcinisani bolest se suzbija. Kada je vakcina protiv velikog kašlja uvedena za 90 odsto je smanjila veliki kašalj.

Bonus video:

09:16

AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE! Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju

(Espreso/ Kurir/ A.K/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.