PREVOZNICIMA ZALEDILA NAFTA, ĐACI IPAK STIGLI U ŠKOLU: Evo kako izgleda život u NAJHLADNIJEM MESTU u Srbiji na -30
Sjenica, Foto: RINA

meštani govore

PREVOZNICIMA ZALEDILA NAFTA, ĐACI IPAK STIGLI U ŠKOLU: Evo kako izgleda život u NAJHLADNIJEM MESTU u Srbiji na -30

Svi putevi do sela su trenutno prohodni, meštani se greju na drva, a vatra se loži tokom čitavog dana

Objavljeno:

Sjenica - Srbiju su okovali ledeni dani, temperature retko u kom gradu da pređu u plus, ali ipak zna se gde je najhladnije i "najledenije". U selu Karajukića Bunari kod Sjenice koju nazivaju srpskim Sibirom, ovog jutra izmereno je čak minus 27 stepeni. Meštani kažu da su navikli i da su zime nekada bile još oštrije, a navikli su i mališani koji redovno pohađaju nastavu uprskom velikoj hladnoći.

- Nastava se odvija normalno, ali su prevoznici koji dovoze đake malo kasnili zbog smrzavanja nafte u vozilima. Naši đaci su navikli na ove zimske uslove, toplo se obuku i ne smeta im zima. To su pravi borci od malih nogu. Ono što smo mi učinili jeste da je u školi renovirana stolarija, pa učenici borave u toplim prostorijama što je i najvažnije, rekao je za RINU Muzafer Bibić direktor Osnovne škole u selu Karajukića Bunari.

Sjenica, Sneg, Zima
foto: RINA

Svi putevi do sela su trenutno prohodni, meštani se greju na drva, a vatra se loži tokom čitavog dana. Iz kuće se izlazi samo kad se mora, a tokom zime potoši se i preko 20 metara drva.

- Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Usled velike hladnoće u nekim domaćinstvima došlo je do smrzavanja vodovodnih cevi, dodaje Muzafer.

Sjenica, Sneg, Zima
foto: RINA

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima oko 300 dece.

Selo Karajukića bunari najledenija je tačka Srbije, 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu sa izmerenih - 39,5, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5.

Bonus video: LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

(Espreso/RINA/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.