7 STARIH SRPSKIH MUŠKIH IMENA KOJIMA SE VRAĆA SLAVA: Neka su nosili i NAŠI PRECI - značenja su BAŠ MOĆNA
Foto: Profimedia

ZA BUDUĆE RODITELJE

7 STARIH SRPSKIH MUŠKIH IMENA KOJIMA SE VRAĆA SLAVA: Neka su nosili i NAŠI PRECI - značenja su BAŠ MOĆNA

7 starih muških imena kojima se vraća popularnost - ovako su se nekada zvali naši preci, a danas ih sve više roditelja bira za sinove

Objavljeno: 09:43h

Umoru modernih imena, sve više se vraćaju stara tradicionalna srpska imena. Roditelji su prezaićeni kratkim i inostranim imenamina, pa su imena predaka sve češće izbor modernih roditelja.

Yumama vam donosi listu od 7 starih muških imena kojima se vraća stara slava:

1. Neven

Prema jednoj teoriji ime je nastalo po istoimenom cvetu, a prema drugoj teoriji od izvedenice glagola venuti, odnosno 'onaj koji ne vene' – večno mlad. Ime je steklo veliku popularnost 1980-ih godina zahvaljujući pesmi Novih fosila "Neveni žuti", kada su mnogi roditelji svojim sinovima davali ovo nežno, a opet moćno ime.

2. Nenad

Naše domaće ime nastalo od glаgolа nаdаti se s negаcijom. Ime je davano deci koja su došla na svet nenadano, iznenadno. Smatra se jednim od najtužnijih srpskih imena.

Dečak, Beba
foto: Profimedia

3. Ivica

Naziv od milja za Ivana, što na hebrejskom znači 'Bog je milostiv', s vremenom je postao ime za sebe. Ime je došlo preko grčke i latinske verzije, a originalno je u hebrejskom jeziku Johanan (Jehohanan), sastavljeno od Jahveh (Bog) i hanan (milostiv).

4. Ozren

Ime nastalo od arhaičnog glagola 'ozreti se', 'pogledati se', u prenesenom značenju 'onaj koji ima oštar pogled'. Ovo ime nosi i više planina u Srbiji i Bosni, pa se kao muško ime nadijeva i djeci u smislu „da bude snažan i velik kao planina

5. Zlatko

Ime nastalo od imenice 'zlato', zbog čega jako dobro dočarava koliko roditeljima znači njihov sin kada mu daju ime Zlatko. Ovo ime poseduje neku posebnu blagost i mekoću, a označava "zlatno dete"; "onaj koji sija kao zlato".

dečak, voda
foto: Profimedia

6. Janko

Ime je nastalo od grčke riječi ioannikios, što znači 'nosilac svete blagodati' ili 'u milosti Jehovinoj'. Janko je zapravo naziv od milja za Jana, imena koje je opet izvedeno od imena Ivan.

7. Milutin

Ovo lepo starinsko ime slovenskog porekla potiče od prideva "mio". Ime se pominje još u 9. veku u imenu čelnika u vojsci kralja Radoslava. Varijacija ovog imena su Milo, Miloš, Milun, Milojko.

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso/Yumama/T.A.S./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.