U SRBIJI su postojali vitezovi i imali su svoj kodeks! Da li mislite da biste danas mogli ovo da ispunite?
Foto: Profimedia

otkrivamo

U SRBIJI su postojali vitezovi i imali su svoj kodeks! Da li mislite da biste danas mogli ovo da ispunite?

Kakvo je poreklo morao imati srpski vitez, kakve osobine, kako je odgajan, a kako mu je birano ime
Objavljeno: 22:55h

POSTAJANJE VITEZOM

– U momačkom dobu vitez je spreman na viteške podvige i putovanja. – Vitez u ritualima najbrže odgoneta zagonetna pitanja. – Vitez pomaže nezaštićenim i nejakim, izvršava prve plemenite zadatke. – Vitez zadobija ljubav lepote devojke, bori se na turniru za nju. – Vitez prima zaveštanje od roditelja ili učitelja, saznaje svoje viteške ciljeve. – Vitez dobija ime po mestu svoga rođenja ili po podvigu po kojem se pročuje.

– Vitez dobija očevu sablju ili mu je skuje poznati kovač. – Vitez dobija konja i daje mu ime. – Vitez se prepoznaje po unutarnjim, duhovnim težnjama bića. – Vitez sluša predanja, zna pesme i priče, uči da peva i svira, uči da pleše. – Vitez se uči govorništvu, lepom izražavanju i uljudnom obraćanju. – Vitez se uči da lovi divljač.

PONAŠANJE VITEZA

– Vitez se drži uspravno u sedlu i kada hoda. – Vitez gleda u oči sagovornika i govori slikovitim jezikom. – Vitez se bori kada je vreme bitke, a kada je vreme veselja, veseli se.

OPREMA VITEZA I IZGLED

– Vitez ima lepo i skupoceno odelo, kacigu na glavi i lice pokriva vizirom. – Vitezov konj je pokriven i ukrašen, a pored konja ima sokola i psa. – Vitez posebno bira svoje oružje, ili ga dobija od drugog viteza kao junačko zaveštanje. – Oružje viteza pravi se posebno za njega, kao i odelo. – Vitez nosi sa sobom amajliju devojke koju voli. – Vitezova oprema je skladnih boja i od dragocenih materijala: zlata, srebra, krzna, perja.

(Espreso.co.rs / Opanak.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.