SVI PRIČAJU O ČOVEČNOSTI PARAĆINCA JAKUPIJA: Sav NOVAC koji su mu sugrađani SAKUPILI dao za LEČENJE BOLESNOG DEČAKA
Mumin Jakupi, Foto: Printscreen/RTS

svaka čast!

SVI PRIČAJU O ČOVEČNOSTI PARAĆINCA JAKUPIJA: Sav NOVAC koji su mu sugrađani SAKUPILI dao za LEČENJE BOLESNOG DEČAKA

Pokretači akcije za pomoć Muminu rekli su da su želeli da pokažu solidarnost sa čovekom koji je obeležio detinjstvo mnogih Paraćinaca

Objavljeno:

DA čovek pomoć koju su ljudi za njega prikupili pokloni drugome ne dešava se često, a baš to je učinio Mumin Jakupi (78), iz Paraćina, donirajući više od 1.000 evra za operaciju sugrađanina Aleksandra Petrovića (16).

Ovaj Goranac, rođen na Šari, čija se porodica doselila u grad na Crnici pre više od 60 godina, živi je dokaz da dobrota rađa dobrotu.

Letos mu je orkanska oluja uništila kiosk u kom je decenijama malo prodavao, a malo poklanjao semenke, kokice... Tada su Paraćinci pokazali koliko ga vole sakupivši oko 112.000 dinara da kiosk popravi. Mumin je tada učinio neočekivano. Dodao je donaciji još desetak hiljada i malom Aleksandru darivao sav novac za operaciju.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

- U to vreme bila je humanitarna akcija i prikupljala su se sredstva da se dečak, koji od rođenja nije mogao samostalno da hoda, operiše. Nisam imao dilemu da mu taj novac poklonim. Dušu bih dao ovom narodu, a kamoli novac detetu! Njemu je bio potrebniji, a ja sam nešto kasnije kiosk sam zastaklio i popravio - priča nam čika Mumin.

Aleksandar Petrović
Aleksandar Petrovićfoto: Privatna arhiva

VASPITAN DA POMAŽE

Otac mi je bio prvoborac, borio se protiv balista u ratu, a ja sam u gardi, na Topčideru, služio vojsku. Odrastao sam u Beogradu, ali smo se kasnije preselili u Paraćin. Vaspitavan sam tako da drugom pomažem.

On je čitav svoj radni vek proveo sa Paraćincima, deleći sa njima dobro i zlo.

- Čim sam čuo da se za mene prikuplja novac, bio sam duboko dirnut, ali sam rekao da neću da uzmem od svog naroda. Posle sam razmislio i odlučio da sve što dobijem, poklonim. Aleksandar je za nekoliko dana došao sa roditeljima da mi zahvali. Gledam ga. Lep dečko kao slika, samo se mnogo teško kreće, pa mi bi još milije što sam baš njemu pomogao - kaže nam.

Pokretači akcije za pomoć Muminu rekli su da su želeli da pokažu solidarnost sa čovekom koji je obeležio detinjstvo mnogih Paraćinaca. Dok oživljava uspomene na taj letošnji događaj, Muminu pogled zamagljuju suze. Tad je, kaže, shvatio da ga sugrađani poštuju i vole koliko i on njih.

Bonus video:

02:01

U SRBIJI RASTE HUMANOST! Mitrović: Preduzeća i pojednici koji su pokretali dobrotvorne akcije mogu konkurisati za VIRTUS nagradu

(Espreso / Novosti, Z.Rašić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.