DA LI SRBIJI PRETI HLADAN SNEŽNI TALAS? Zabelela se cela zemlja, evo kako će biti za SRPSKU NOVU
Sneg u Srbiji, Foto: Ana Paunković

stigla zima

DA LI SRBIJI PRETI HLADAN SNEŽNI TALAS? Zabelela se cela zemlja, evo kako će biti za SRPSKU NOVU

Vreme u Srbiji narednih dana biće u skladu sa kalendarom

Objavljeno:

Nakon snega u jutarnjim i prepodnevnim časovima, Srbiju u toku poslepodneva očekuje prestanak padavina, jer će ciklon nastaviti put dalje na istok preko Crnog mora, a sa njim zajedno i padavinski sistemi i oblačnost. Istovremeno, sa zapada će sve više jačati polje visokog vazdušnog pritiska, što ujedno predstavlja i uvod u stabilizaciju vremena.

Današnji dan u većem delu Srbije može se okarakterisati i kao ledeni, jer je maksimalna temperatura ostala ispod 0°C.

Inače, ledena vazdušna masa stigla je sa severa i istoka Evrope preko centralne Evrope i do našeg područja, ali u znatno blaže obliku, pa se ne beleže tako niske temperature kao u drugim predelima.

Upravo je ledena vazdušna masa prethodnih dana donela Skandinaviji i Rusiji temperature i ispood -40°C, a početak ove sedmice doneo je ledeni talas i centralnoj Evropi i to od Nemačke na zapadu do Rumunije na istoku, a ekstremno niske temperature beleže se i u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj i u Austriji. U jutarnjim časovima vrednosti su širom ovih zemalja opale na vrednosti ispod -10°C, u Rumuniji ispod -15°C, a na severoistoku Poljske i na severu Ukrajine ispod -20°C. Još ledenije je u Belorusiji i u Rusiji, uz vrednosti i ispod -25°C.

Sneg, Zima, Vremenska prognoza
foto: Nenad Kostić

Istovremeno, hladnoća popušta na severu Evrope, uz advekcju toplije vazdušne mase sa severa Atlantika i Norveškog mora na sever Skandinavije, uz temperature u plusu, dok se jezgro ledene vazdušne mase povlači na jug Skandinavije. Narednih dana i Rusiju će sa severa Skandinavije zahvatiti okenska blaga vazdušna masa, uz temperature oko 0°C.

Srećom, ovakve niske temperature neće se beležiti u Srbiji, ali svakako i na našem području treba očekivati hladne dane, ali i jači mraz u jutarnjim časovima. Ipak, sve u svemu, vreme će biti u skladu sa kalendarom i naša zemlja ne treba da strpi od polarnog udara poput onog u drugim predelima Evrope.

Narednih dana ujutro lokalno ispod -10°C

U Srbiji će do kraja sedmice ostati hladno, u mnogim predelima očekuje se i ledeni dan, a maksimalne temperature biće uglavnom oko 0°C.

Minimalne jutarnje temperature biće od -9 do -3°C, lokalno i ispod -10°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 0 do 5°C, one će do kraja sedmice biti uglavnom malo ispod proseka ili tek u granicama normale.

U subotu se ponegde očekuje i sneg i to uglavnom u centralnim, istočnim i jugoistočnim predelima, ali će do kraja sedmice biti uglavnom suvo i vedro ili umere oblačno, ujutro uz pojavu magle.

Minhen, Sneg
foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

Inače, zahlađenje koje je ovih dana zahvatilo Srbiju, potpuno je normalno i uobičajeno za naše područje u ovom delu godine. Nema mesta panici i potrebno je samo se prilagoditi aktuelnim vremenskim uslovima.

Prema trenutnim prognozama, oko 15. januara, odnosno početkom sledeće sedmice očekuje malo toplije, ali uz prolazna naoblačenja sa kišom, susnežicom i snegom.

Podsetimo se samo da je pre Božića vreme u Srbiji bilo nalik prolećnom, uz vrednosti iznad 15-16°C, što su vrednosti i za desetak stepeni više od uobičajenog proseka.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.