U JEDNOM DELU SRBIJE SNEG NEPRESTANO PADA SKORO 24 SATA, ZABELELO SE VIŠE NEGO NA KOPU: Vejaće i NOĆAS, a evo i GDE
Sneg, Foto: Kurir

ledeni dan

U JEDNOM DELU SRBIJE SNEG NEPRESTANO PADA SKORO 24 SATA, ZABELELO SE VIŠE NEGO NA KOPU: Vejaće i NOĆAS, a evo i GDE

Zahlađenje koje je zahvatilo Srbiju, potpuno je normalno i uobičajeno za naše područje u ovom delu godine

Objavljeno:

Ove večeri slab sneg pada u većem delu Srbije i temperature su skoro u svim mestima u minusu, osim u jednom mestu. Inače, sneg u pojedinim predelima na zapadu i severozapadu Srbije pada bez prestanka skoro 24 sata, naročito u Sremu, a upravo je u Sremu i palo najviše snega. Do večeras je u ovom delu Srbije za manje od 24 sata palo 20 do 25 centimetara snega, dok Sremska Mitrovica meri 21 centimetar. Na južnim padinama Fruške Gore lokalno ima i više snega.

Fruška Gora
Fruška Gorafoto: Kurir/D.Š.

U ostalim predelima Srbije formirao se tek manji snežni pokrivač, a u Sremskoj Mitrovici je ove večeri više snega nego na Kopaoniku koji meri 20 cm.

U nastravku večeri slab sneg padaće u većem delu Srbije, a najjačim intenzitetom padaće u Sremu, na širem području Beograda i na jugu Vojvodine, ali i u delovima Mačve i Podrinja.

Kasnije tokom noći sneg će u većem delu Srbije padati nešto jačim intenzitetom i najviše će ga biti tokom noći i do jutra. Ne očekuju se obilnije snežne padavine i palo bi dodatnih 2 do 8 cm snega, lokalno 10 do 15 cm.

Trenutne temperature u Srbiji ove večeri kreću se od -3 do 0°C, u Beogradu je -2°C. Najtopliji je Negotin sa 1°C. Sjenica meri -5°C, Zlatibor -7°C, a Kopaonik -9°C.

Sneg će u Srbiji padati i u utorak ujutro.

U utorak tokom dana očekuje se slabljenje padavina i njihov prestanak tokom poslepodneva i večeri.

Očekuje se ledeni dan, što znači da će maksimalna temperatura ostati ispod 0°C.

Jutarnja temperatura biće od -5 do -1°C, maksimalna dnevna od -3 do 1°C.

U Beogradu će se temperatura kretati od -4 do -2°C, uz manji snežni pokrivač.

Ledeni dan je stručni termin u meteorologiji, koji označava da je maksimalna temperatura ispod 0°C.

Od srede do kraja sedmice očekuje se suvo i hladno, samo za vikend ponegde sa sasvim slabim padavinama. Ujutro se ponegde očekuje magla, a u većini predela umeren do jak mraz. Jutarnje temperature tokom pojedinih dana ići će i do -10°C, lokalno i niže, a biće uglavnom od -9 do -3°C. Tokom dana maksimalne tempetrature u većini predela biće oko 0°C.

Prema vremenskoj prognozi, od 15. januara očekuje se manje otopljenje, ali i naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom.

Sneg
Snegfoto: Ana Paunković

Dakle, nakon natprosečnog toplog vremena, vreme će u narednom periodu biti u skladu sa kalendarom. Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine je od 0 do 5°C, tako da će one u narednom periodu biti uglavnom malo ispod proseka.

Inače, zahlađenje koje je zahvatilo Srbiju, potpuno je normalno i uobičajeno za naše područje u ovom delu godine. Nema mesta panici i potrebno je samo se prilagoditi aktuelnim vremenskim uslovima.

Znatno jače zahlađenje beleži se na severu i istoku Evrope, a ledena vazdušna masa koja je u blažem obliku stigla do Srbije, znatno je izraženija u centralnoj Evropi, pa se tako u Rumuniji, u Poljskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Češkoj i u Slovačkoj očekuju jutarnje temperature i do -20°C.

Bonus video:

03:39

DA IH NEMA, USRED LETA BI NAM PADAO SNEG! Zbog ovoga imamo prestupne godine: Jedno narodno verovanje POSEBNO JE ZASTRAŠUJUĆE

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.