DANAS SVI TREBA DA ISPOŠTUJU 1 STROG OBIČAJ: Verovanje kaže da za drugi DAN BOŽIĆA to nikako ne sme da se PREKRŠI
Foto: Stefan Stojanović

PRAZNIK

DANAS SVI TREBA DA ISPOŠTUJU 1 STROG OBIČAJ: Verovanje kaže da za drugi DAN BOŽIĆA to nikako ne sme da se PREKRŠI

Drugog dana Božića valja obilaziti prijatelje, rođake ili kumove, i veruje se da nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga jer se na današnji dan mire i oni koji su bili zavađeni

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas obeležavaju drugi od tri dana Božića. Dan nakon proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika, odnosno drugi dan Božića, naziva se i Sabor Presvete Bogorodice. Vernici joj odaju počast i zahvalnost što je rodila spasitelja ljudskog roda.

Pošto se prvog dana Božića ostaje kod kuće, drugi dan se, po običajima, proslavlja s prijateljima, a dobro je izaći pa makar i u šetnju. Narod kaže - "ko ima prijatelje, bogat je čovek". Drugog dana Božića valja obilaziti prijatelje, rođake ili kumove, i veruje se da nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga jer se na današnji dan mire i oni koji su bili zavađeni.

Božić, božićni običaji
foto: Filip Plavčić, Beta/Miloš Miškov, Zorana Jevtić

Verovanje kaže i da danas ne bi trebalo čistiti kuću, jer se Božić praznuje tri dana, a treba izgovoriti ovu molitvu kako bi u domu vladali mir i harmonija. "Tvojim rođenjem, Hriste Bože, zasija sveta svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti"!

Bonus video:

02:37

KAD SRBIN ŽELI SREĆU I NAPREDAK, ONDA RADI STVARI PRE SVITANJA! Etnolog za Kurir TV: Badnjak je sveto drvo, ne diramo ga rukama

(Espreso/Mondo/J.D./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.