DANAS SLAVIMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK, A 3 OBIČAJA SVI MORAJU DA ISPOŠTUJU: Veruje se da drugi dan BOŽIĆA...
Foto: Stefan Stojanović

OBIČAJI

DANAS SLAVIMO VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK, A 3 OBIČAJA SVI MORAJU DA ISPOŠTUJU: Veruje se da drugi dan BOŽIĆA...

Jedino su od ovog pravila izuzete one prodice koje slave Svetog Stefana

Objavljeno: 09:14h

Drugi dan Božića u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen je Saboru presvete Bogorodice. Na ovaj praznik se sveštenstvo "sabira" sa vernicima u crkvama, a u kućama ljudi nastavljaju da slave dan rođenja Isusa Hrista i čestitaju jedni drugima.

Ovaj dan treba da se provodi u svečanom duhu, a najvažnije je da preovlađuju milosrđe i prijateljstvo. Valja se da se drugog dana Božića obiđu prijatelji, rođaci ili kumovi.

Posebnu pažnju treba da obrate oni koju su u svađi iz bilo kog razloga. Veruje se da baš danas treba da se izmire i ostave iza sebe sve ono što je bilo negativno.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Po narednom verovanju, nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga. Domaćice poslužuju svečana jela, a kuća ne sme da se sprema niti da se rade neki teški poslovi.

Jedino su od ovog pravila izuzete one prodice koje slave Svetog Stefana. U njihovim domovima je sve u jeku priprema na svečani dan i doček gostiju.

Na ovaj dan, šalju se poruke i čestitke za Božić.

Bonus video: U ISTORIJI I DOKAZU NAŠEG SPASENJA NAJZNAČAJNIJA SU DVA PRAZNIKA Episkop Toplički gospodin Petar OVIM REČIMA čestitao Božić

06:35

U ISTORIJI I DOKAZU NAŠEG SPASENJA NAJZNAČAJNIJA SU DVA PRAZNIKA Episkop Toplički gospodin Petar OVIM REČIMA čestitao Božić

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.