UŽIVAJTE U OVOJ NOĆI, A ONDA STIŽE HLADAN FRONT I DRASTIČAN PAD TEMPERATURE: Evo kada će past i SNEG
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/VREMERADAR.RS

vreme

UŽIVAJTE U OVOJ NOĆI, A ONDA STIŽE HLADAN FRONT I DRASTIČAN PAD TEMPERATURE: Evo kada će past i SNEG

Ove večeri u Srbiji je oblačno i vrlo toplo za ovo doba godine, a u Beogradu je čak 12°C. Čak je i na planinama temperatura u plusu, Kopaonik meri 2°C

Objavljeno: 23:58h

I dok temperature ove večeri na severu i istoku Evrope padaju i ispod -30°C, Srbija i naše područje najtopliji su u Evropi, ali zahlađenje uskoro stiže i do nas.

Ove večeri u Srbiji je oblačno i vrlo toplo za ovo doba godine, a u Beogradu je čak 12°C. Čak je i na planinama temperatura u plusu, Kopaonik meri 2°C.

U noći pred nama očekuje se kiša.

Srbija je ovog vikenda pod uticajem snažnog ciklona sa Jadrana. Vazdušni pritisak je znatno ispod normale.

Drugog dana vikenda biće oblačno i svežije sa kišom, a sneg se očekuje samo na najvišim planinama.

Biće i dalje natprosečno toplo vreme, a jutro i pre podne biće najtopliji deo dana.

Temperatura će se kretati od 8°C na severozaapdu do 14°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu od 8 do 10°C.

Krajem dana sa severa će uslediti prodor hladnog fronta, ali i hladnije vazdušne mase, uz skretanje vetra na pojačan severni. Temperatura će biti u osetnijem padu, kiša će i na nižim planinama preći u sneg.

Do večeri temperatura će se spustiti na 3 do 7°C, na severu i na zapadu Srbije na 0°C, pa će kiša u Vojvodini preći u sneg, a potom će kiša preći u sneg i u svim nižim predelima severne, zapadne i jugozapadne Srbije, kao i na području Beograda.

U noći ka ponedeljku u većem delu Srbije padaće sneg, uz formiranje snežnog pokrivača, dok će na jugu i istoku padati kiša.

Početkom sledeće sedmice sledi dalje zahlađenje, ali ono neće biti ni nalik onom na severu i istoku Evrope, tako da će zahlađenje biti uobičajeno zimsko za naše područje.

U ponedeljak će biti oblačno sa snegom, uz temperature tokom većeg dela dana širom Srbije oko 0°C i uz povećanje snežnog pokrivača. Na krajnem jugu i jugoistoku Srbije i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće toplije sa kišom i susnežicom i uz temperature od 3 do 7°C.

U utorak ledeni dan, jer će temperature tokom celog dana biti ispod 0°C. Očekuje se oblačno sa snegom, ali uz slabljenje intenziteta padavina tokom dana, a do večeri padavine će i prestati.

Temperatura će se kretati od -5 do 0°C, u Beogradu do -3°C.

Ledeni dan je stručni naziv u meteorologiji i označava dan kada temperatura, pa i ona maksimalna tokom celog dana bude nula ili ispod 0°C.

Ponedeljak i utorak većem delu Srbije doneće 5 do 15 centimetara snega, lokalno i više, dok se na planinama očekuje da padne 20 do 30 centimetara. U ponedeljak na jugu, jugoistoku i istoku Srbije zbog kiše i toplijeg vremena ne očekuje se formiranje snežnog pokrivača.

Prema vremenskoj prognozi, od srede do sledećeg vikenda se očekuje suvo, ali i dalje uz hladno vreme, dok se ujutro očekuje umeren i jak mraz, uz temperature lokalno i ispod -10°C. Iako će biti vedro, tokom dana ostaje hladno, uz temperature uglavnom do 0°C.

Oko 15. januara očekuje se manje otopljenje, ali uz naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom.

Prosečna maksimalna temperatura za januar u Srbiji je od 0 do 5°C. Ovih dana i danas, temperature su više i za 10-15 stepeni od napomenutog proseka. Natprosečno toplo očekuje se i na Božić, ali uz zahlađenje, pa od ponedeljka temperature padaju na prosečne vrednosti, potom će veći deo sedmice biti niže za oko pet stepeni od uobičajenog proseka za najhladniji deo godine.

Dakle, nakon prolećnog početka zime, nakon Božića očekuje nas vreme u skladu sa kalendarom.

01:59

KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA (VIDEO)

(Espreso/Telegraf/Đorđe Đurić/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.