ŠTA URADITI SA BADNJAKOM NAKON BOŽIĆA? Mnogi Srbi OVDE GREŠE, ovako je ISPRAVNO
Badnjak, Foto: Stefan Stojanovic

ŠTA POSLE BOŽIĆA?

ŠTA URADITI SA BADNJAKOM NAKON BOŽIĆA? Mnogi Srbi OVDE GREŠE, ovako je ISPRAVNO

Ako nemate kamin, šporet ili peć na drva, badnjak je potrebno odložiti negde u prirodi

Objavljeno:

Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru. A šta posle Božića?

Jedan od najvažnijih običaja pred Božić koje svi poštuju svakako je unošenje badnjaka u kuću. Iako danas može da se kupi na svakom ćošku pred ovaj veliki praznik, mnogi i dalje poštuju tradiciju i odlaze u šumu da iseku svoj badnjak. Ovaj veseli običaj obavljaju većinom muškarci – na Badnji dan ustaju pre svitanja i odlaze u obližnju šumu, gde seku granu hrasta – badnjak.

Badnjak treba zapaliti i ostaviti da izgori u šporetu u kući. Vatra koja se pojavljuje kada se Badnjak spaljuje donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

1 / 6 Foto: Stefan Stojanovic

Takođe, trebalo bi sačuvati malo pepela od badnjaka koji se sagoreo i čuvati u posebnom mestu u kući, pa zato Badnjak treba zapaliti u čistoj peći. U mnogim mestima veruje se da je pepeo od badnjaka izuzetno lekovit, pa se pije pomešan sa vodom protiv glavobolje.

Ako nemate kamin, šporet ili peć na drva, badnjak je potrebno odložiti negde u prirodi. Ipak, vodite računa da ga ne bacate u obližnjim šumama ili livadama sa dodacima kao što su kesica sa žitom, mašnica ili mali džak, već u prirodi ostavite samo grane sa lišćem.

Bonus video:

02:37

KAD SRBIN ŽELI SREĆU I NAPREDAK, ONDA RADI STVARI PRE SVITANJA! Etnolog za Kurir TV: Badnjak je sveto drvo, ne diramo ga rukama

(Espreso / Blic Žena/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.