MARINA JE RADILA ZA KARAĐORĐEVIĆE, A SADA JE NA VRHU: Najuticajnija Srpkinja u Americi je ovako došla do svega
Marina Švabić, Foto: PrintScreen/ Instagram/ marinaschwabic

žena!

MARINA JE RADILA ZA KARAĐORĐEVIĆE, A SADA JE NA VRHU: Najuticajnija Srpkinja u Americi je ovako došla do svega

Marina Švabić je žena koja radi u Americi na sjedinjavanju svih pripadnika srpske etičnosti

Objavljeno:

Za Marinu Švabić verovatno niste čuli, a ona je vrlo uspešna poslovna žena, jedna od najuticajnijih Srpkinja u Americi. Ona je preduzetnica i trenutno je među najaktivnijim liderima srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnivačica je i predsednica Američko-srpske asocijacije za prosperitet (ASAP) sa sedištem u Los Anđelesu, a utemeljila je platformu Samit lidera srpske dijaspore „Vidovdanski horizont 2050”.

Marinin otac je Dragoslav Švabić, filmski snimatelj, a majka Ana Kiseljev Švabić, nuklearna fizičarka i prva savetnica za čovekovu okolinu pri Saveznoj privrednoj komori SFRJ.

Nakon gimnazije i Pravnog fakulteta u Beogradu Marina je u SAD stekla dve magistarske diplome – na studijama medija u „New School For Social Research” u Njujorku, sa fokusom na filozofiju medija, i na studijama državne uprave u „John F. Kennedy School of Government” na Univerzitetu Harvard u Kembridžu.

Pre toga, karijeru je počela kao novinarka u informativnom programu RTS i kao saradnica časopisa „Duga” i „Start”. Onda se devedesetih godina preselila u Los Anđeles, posle studija u Njujorku, i razvijala karijeru u holivudskoj filmskoj produkciji, plasirajući američke filmove na inostrana tržišta. Početkom dvehiljaditih vratila se u Beograd i na poziv prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića našla se na čelu Službe za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora dinastije Karađorđević.

Kasnije je bila direktorka odeljenja za merketing i komunikacije u bankarskom sektoru, a onda i generalna direktorka za Srbiju i Crnu Goru jedne grčke konsultanske agencije.

To veliko iskustvo ju je pripremilo za studije na Harvardu, zbog čega je ponovo napustila Srbiju 2011.

Potom je Marina postala izvršna direktorka Tesline naučne fondacije i bila je njena predstavnica u Njujorku od 2012. do 2016. godine. Za to vreme je pokrenula značajne inicijative, organizovala veliki broj dobrotvornih akcija, izložbi, konferencija. Sa predsednikom Fondacije Nikolom Lončarom je ustanovila nagradu „U duhu Tesle”, koja se svake godine dodeljuje pojedincima iz Srbije i sveta zaslužnim za promociju lika i dela Nikole Tesle.

Nakon povratka u Los Anđeles 2016. godine ponovo je aktivirala Američko-srpsku asocijaciju za prosperitet (ASAP), neprofitnu fondaciju koja teži da informiše, umreži, osnaži i ujedini srpsko rasejanje u Americi, naročito na Zapadnoj obali.Ova vrlo uspešna žena u međuvremenu se posebno posvetila preduzetništvu, postala članica Američke privredne komore, savetodavnog odbora lokalne Asocijacije Ujedinjenih nacija Beverli Hilsa, „Rotari kluba”.

Danas živi u Los Anđelesu gde na Beverli Hilsu vodi američko predstavništvo kompanije „Single Family Office”.

U novembru prošle godine njena fondacija je održala veliki donatorski događaj „Serbian Gala Benefit” na Beverli Hilsu na kom je učestvovao i Vlade Divac.

Bonus video:

01:02

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

(Espreso/Zadovoljna/Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.