BOŽIĆ PADA U NEDELJU, DA LI JE ONDA 8. JANUAR NERADNI DAN? Mnogi ne znaju, A OVO KAŽE ZAKON
Božić, Foto: Stefan Stojanović

PRAZNICI

BOŽIĆ PADA U NEDELJU, DA LI JE ONDA 8. JANUAR NERADNI DAN? Mnogi ne znaju, A OVO KAŽE ZAKON

Zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade

Objavljeno:

Budući da nam se bliže praznici, mnogi zaposleni se pitaju da li je 8. januar takođe neradan dan. Kada je reč o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedelju, važi pravilo prenošenja na prvi sledeći radni dan.

Ipak, pošto je verski praznik ovo pravilo ne važi.

Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo - stoji na Paragraf Lex-u. Srećom, ako se zadesi da radite na dan obeležavanja Božića, važno je da znate svoja prava.

1 / 5 Foto: Stefan Stojanović

Podsetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo nam sledi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

(Espreso / Telegraf / M.P/ Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.