SRBIJI PRETI ZEMLJOTRES U NAREDNA TRI DANA? Tlo ne PRESTAJE da se TRESE, evo šta kažu STRUČNJACI o mogućem POTRESU!
Ana Mladenović, Foto: Printscreen/RTS

zemljotres u srbiji

SRBIJI PRETI ZEMLJOTRES U NAREDNA TRI DANA? Tlo ne PRESTAJE da se TRESE, evo šta kažu STRUČNJACI o mogućem POTRESU!

Kako tvrdi Ristić, s obzirom na visoku seizmičku aktivnost tokom prethodnog dana, potrebno je sačekati bar 3 naredna da se vidi hoće li biti naknadnih potresa

Objavljeno:

Ne prođe dan, a da se u našoj zemlji ne registruje neki potres. Juče ih je zabeleženo čak 9 i to magnitude do 3 stepena po Rihteru. Da li je naše područje u nekoj trusnoj fazi trenutno i možemo li da očekujemo nove i jače potrese?

"Na prostoru bivše Jugoslavije, Srbija je u ovom momentu najaktivnija kada su u pitanju zemljotresi", tvrdi meteorolog Ivan Ristić.

Seizmološkinja Ana Mladenović, se sa tim ne slaže: "Dovoljno je samo da pogledate sajt hrvatskog seizmološkog zavoda, i da vidite da je dosta zemljotresa i u Hrvatskoj. Srbija sigurno nije seizmološki najaktivnije područje bivše Jugoslavije - tvrdi ona za "Blic".

Srbiju tek čekaju potresi

Ne može se ipak osporiti tvrdnja ovog meteorologa da je u Srbiji prethodnih dana bilo dosta zemljotresa. Samo u Štrpcu tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 5 zemljotresa. Poslednji u nizu registrovan je u Golupcu, a ranije se treslo i oko Jagodine, Svilajnca, Petrovca na Mlavi, Bora i Majdanpeka... Prema rečima stručnjaka, Srbiju tek čekaju potresi i to visokih magnituda.

Kako tvrdi Ristić, s obzirom na visoku seizmičku aktivnost tokom prethodnog dana, potrebno je sačekati bar 3 naredna da se vidi hoće li biti naknadnih potresa.

- Sada moramo da sačekamo tri dana posle zemljotresa da vidimo da li će biti naknadnih potresa. Kao i kada čovek ima temperaturu, pa mora da sačeka tri dana da vidi da li je prošla bolest, tako je i sa potresima. To su slabi zemljotresi i nadam se da će ih od januara biti manje - rekao je za Pink Ristić.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Kurir TV

Upitavši Anu Mladenović da prokomentariše izjavu Ristića da će se u Srbiji u narednim godinama, a možda i ove desiti snažan zemljotres, ona nam je rekla da je nezahvalno davati takve prognoze.

- Zemljotresi se ne mogu prognozirati. Isto će reći svaki seizmolog - kratko je rekla ona za "Blic".

Očekuje se zemljotres magnitude oko 5 stepeni

Međutim, ono što je činjenica, to je da se u Srbiji može očekivati veći zemljotres, samo niko ne može precizno da kaže kada.

Tako je Mladenović nedavno izjavila za "Blic" da seizmolozi očekuju da će našu zemlju pogoditi zemljotres magnitude oko 5 stepeni i to u području Šumadije.

Ana Mladenović
Ana Mladenovićfoto: Printscreen/RTS

- Ono što smo mnogo puta govorili do sad je da nas očekujem neki zemljotres koji bi imao magnitudu oko 5 stepeni i njega i dalje očekujemo, samo ne znamo kada, ali desiće se negde u Šumadijskom delu najverovatnije – rekla je Mladenović nedavno na Nova TV i dodala da je ova tvrdnja zasnovana na geološkim istraživanjima, ali i statistici i broju decenija koji je prošao od prethodnog udara u tom delu Srbije.

Mladenović je tada rekla i da geolozi i seizmolozi prate i istražuju rasede koji su direktno odgovorni za dešavanje zemljotresa i onda na osnovu njihove geometrije, kinematike, odnosno brzine i načina kretanja mogu da pretpostavke koji bi rased mogao da bude odgovoran za dešavanje zemljotresa u budućnosti.

Najjači zemljotresi u Srbiji

Ovo je spisak svih najjačih zemljotresa otkad se seizmološka aktivnost beleži u Srbiji i prvi na spisku je upravo Svilajnac oko kog podrhtava tle i ovih dana:

  • Svilajnac, 8. april 1893. - 5,8 stepeni po Rihterovoj skali
  • Lazarevac, 24. mart 1922. - 5,7 stepeni po Rihterovoj skali
  • Rudnik, 15. maj 1927. - 5,9 stepeni po Rihterovoj skali
  • Kopaonik. 18. maj 1980. - 5,8 stepeni po Rihterovoj skali
  • Maljen, 29.septembar 1998. - 5,7 stepeni po Rihterovoj skali
  • Peć, 11. februar 1662 - . 5,5 stepeni po Rihterovoj skali
  • Jagodina, 4. februar 1739. - 5,5 stepeni po Rihterovoj skali
  • Vranje, 26. februar 1755. - 5,1 stepeni po Rihterovoj skali
  • Golubac-Nova Moldava, 10. oktobar 1879. 5 - stepeni po Rihterovoj skali
  • Krupanj, 25. jul 1906. - 4,6 stepeni po Rihterovoj skali
  • Vitina, 10. avgust 1921. - 5,4 stepeni po Rihterovoj skali

Bonus video:

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso / Blic, Sofija Vulićević / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.