VRATIĆE VAS SA GRANICE IAKO VAM PASOŠ JOŠ UVEK VAŽI: Ako putujete za PRAZNIKE, ovaj detalj OBAVEZNO PROVERITE
Pasoš, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

DOKUMENTA

VRATIĆE VAS SA GRANICE IAKO VAM PASOŠ JOŠ UVEK VAŽI: Ako putujete za PRAZNIKE, ovaj detalj OBAVEZNO PROVERITE

Podsećanja radi, od ukupno 27 država, koje su članice Evropske unije, njih čak 22 se nalaze u takozvanoj Šengenskoj zoni

Objavljeno:

O važnosti ličnih dokumenata, u koje spadaju i putne isprave, moraju voditi računa vlasnici. Provera važnosti pasoša pre puta će vas poštedeti mnogih neprijatnih situacija.

Ako ste imali prilike da na odmor putujete autobusom, sigurno ste bili u čudu kada ste čuli vodiča da podseća putnike da još jednom provere da li su poneli svoje pasoše. Da, dešava se da neko zaboravi pasoš, iako putuje u inostranstvo.

Isto tako se dešava i da putnici ne provere na vreme rok važnosti dokumenta, pa onda nailaze na brojne peripetije.

Suprotno mišljenju mnogih, nedovoljno obaveštenih putnika, nijedna turistička agencija nema obavezu da ih na to podseća. Zapravo je dobra volja zaposlenih u agenciji da li će napomenuti svojim klijentima da se rok važnosti pasoša razlikuje od zemlje do zemlje, prosto zato što je pasoš jedan od ličnih dokumenata i nekako je sasvim logično da o njemu treba da vodimo računa mi sami.

1 / 3 Foto: Dado Đilas, Tamara Trajković

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da „pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina“.

Podsećanja radi, od ukupno 27 država, koje su članice Evropske unije, njih čak 22 se nalaze u takozvanoj Šengenskoj zoni. Od zemalja koje su interesantne srpskim državljanima, izuzev Grčke i Nemačke, u zemlje Šengenskog prostora spadaju i Austrija, Mađarska, Slovenija i Francuska, kao i Švajcarska, Češka, Italija i druge.

Za neke druge destinacije koje naši turisti često biraju za letovanje ili generalno, putovanje, važe nešto drugačiji uslovi. Upravo zato je uvek preporuka proveriti na zvaničnom sajtu nadležnog ministarstva i te informacije ili kontaktirati sa konzularnim predstavništvom konkretne zemlje u Srbiji.

Bonus video:

02:05

NEKO OZBILJAN STOJI IZA NON PAPER DOKUMENTA!

(Espreso / Ona / Aleksandra Blažević / Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.