U OVOM MANASTIRU SU SE MOLILI RADNICI ZBOG JEDNE STVARI: Više puta je bio rušen, ali sada je PRELEPA SVETINJA
Manastir Preradovac, Foto: Facebook/Vladimir Kojanić

obilazak svetinje

U OVOM MANASTIRU SU SE MOLILI RADNICI ZBOG JEDNE STVARI: Više puta je bio rušen, ali sada je PRELEPA SVETINJA

Manastir je posvećen svetom Simonu Monahu, odnosno Svetom Kralju Stefanu Prvovenčanom

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Manastir Preradovac se nalazi u selu Oparić u Rekovačkoj opštini na istoimenom brdu Preradovac. Posvećen je svetom Simonu Monahu, odnosno Svetom kralju Stefanu Prvovenčanom. Tokom istorije je predstavljao glavno mesto za molitvu radnicima iz okolnih vinograda, a sada nakon povratka imovine, predstavlja živopisnu svetinju sa jednom od najlepših fresaka.

"Manastir se nalazi u selu Opačić u Levačkom kraju na brdu Preradovac koje katastarski pripada selu Opačić. To brdo je četvoromeđa četiri sela Dragova, Kaludre, Lepojevića i Oparića. Samo brdo Preradovac, kao i brda oko njega, su zapadne padine planine Juhor. Inače sam manastir se nalazi na 384 metara nadmorske visine", priča za portal Espreso kustos Vladimir Kojanić.

Manastir Preradovac
foto: Facebook/Vladimir Kojanić

Manastir i ceo kraj je okružen mnogobrojnim vinogradima, voćnjacima, kao i oranicama.

"Ono što je zanimljivo jeste da na koju god stranu pogledate, videćete prelepe vinograde i voćnjake, kao i njive koje su lepo uređene i obrađene i koje se pružaju na sve četiri strane. Kada ih posmatrate, čini vam se da nemaju kraja", objašnjava Vladimir.

Manastir Preradovac
foto: Facebook/Vladimir Kojanić

Manastir Preradovac je stara srpska svetinja i podignut je u vreme Stefana Prvovenčanog. Predstavljao je crkvu u kojoj su se radnici sa okolnih vinograda molili Bogu za bolji rod tokom godine.

Manastir Preradovac
foto: Facebook/Vladimir Kojanić

"Manastir Preradovac je veoma stara svetinja. Predanje kaže da je podignut u vreme Stefana Prvovenčanog kao mala crkva koja je služila da se radnici koji su obrađivali velike posede vinograda mole Bogu. Predanje dalje kaže da je ceo ovaj kraj bio pod zasadima Nemanjićkih Vinograda. Crkva i brdo su dobili naziv Preradovac zbog toga što su ljudi u to vreme bili jako pobožni i bili su odani veri. Pre odlaska na naporan rad, prvo su dolazili na Svetu liturgiju u crkvu. Svaki dan su to praktikovali pre samog rada i otuda ime Preradovac", tvrdi Vladimir.

Manastir Preradovac
foto: Facebook/Vladimir Kojanić

U više navrata je manastir stradao i u više navrata je bio obnavljan po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva Episkopa Šumadijskog gospodina Jovana. Najzad, crkva je 2003. godine dobila ponovo status manastira.

Manastir Preradovac
foto: Facebook/Vladimir Kojanić

"Iste godine kada je Preradovac dobio status manastira dolazi Mati Igumanija Tekla Marković sa još četiri monahinje i kreće u veliku obnovu ove svetinje. Kada su došle, crkva je bila u veoma lošem stanju. Međutim, sa verom u Boga i zahvaljujući ogromnom trudu i radu, danas je to jedan zaista lep manastir. Prema istorijskim činjenicama, manastir je povratio imovinu koja mu je bila oduzeta nakon Drugog svetskog rata", kaže on.

Ova svetinja je jako živopisna. Dominiraju freske Svetih Nemanjića.

Manastir Preradovac
foto: Facebook/Vladimir Kojanić

Takođe, u manastiru se nalaze i čestice moštiju mnogih svetitelja, a među njima i Svetog Atanasija, Svetog Simeona, kao i monaha Svetog Nektarija Eginskoga.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

06:48

PRAVOSLAVNA CRKVA BI TREBALO DA UJEDINI RAZJEDINJENU DIJASPORU

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.