PRAZNIČNI DUH U STARAČKIM DOMOVIMA: Naši najstariji su spemni za pravo pravcato uživanje
Starački dom, Foto: Privatna arhiva

praznici u staračkim domovima

PRAZNIČNI DUH U STARAČKIM DOMOVIMA: Naši najstariji su spemni za pravo pravcato uživanje

Bez obzira da li će biti sa porodicom ili sa cimerima, najvažnije je da seniori Novogodišnje i Božićne praznike neće provesti sami

Objavljeno:

Praznici su uzbudljivo vreme. Ovo je idealno doba za slavlje, zahvalnost i ponovno povezivanje sa voljenima ili dragim prijateljima. Međutim praznici mogu biti usamljeno doba godine za mnoge grupe, a jedni od njih su stariji koji žive van kuće.

Iako praznični odmor kod kuće sa porodicom nije isto što i odmor u ustanovi za kvalifikovanu negu, domovi za stare daju sve od sebe da zadrže praznični duh.

Tako je i u Domu za stara lica ,,Milidom lux'' gde korisnici željno iščekuju dolazeće praznike. Pojedini korisnici se raduju praznicima jer je ovo vreme kada će se sastati sa porodicom.

Takav je slučaj sa Sonjom, mladom ženom kojoj je uspostavljena dijagnoza šizofrenije i koja će novogodišnje i božićne praznike provesti sa svojim najmilijima.

Drugi korisnici se raduju proslavi praznika u domu jer neće biti sami, imaće sustanare sa kojima će provesti praznike prisećajući se mladosti i razgovarajući o tome kako se slavilo u ono doba.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Jedna od njih je Nadežda koja jedva čeka doček Nove godine jer dom svake godine organizuje proslavu uz prateću muziku i zakusku u kojoj će moći da uživa sa cimerkama i cimerima.

Iako je zajedničko obedovanje svakodnevna rutina u domovima, ono dobija veću dimenziju i značaj kada su u pitanju svečani ili praznični ručkovi i večere.

Stanari doma se podstiču ne samo da prisustvuju ovim događajima, već i da aktivno učestvuju u njihovoj organizaciji i pripremi te korisnici zajedno sa oficijalnom radnicom Katarinom Stanojković kite jelku i ukrašavaju dom novogododišnjim ukrasima. Zato je praznična atmosfera oseti i dosta ranije.

Novogodišnja jelka u Domu za stare
Novogodišnja jelka u Domu za starefoto: Privatna arhiva

Za neke su praznici i doba koje im budi tugu i setu jer ne mogu da budu sa svojim članovima porodice. Takav je slučaj i sa Stojkom čija deca su u dalekoj Australiji.

Bez obzira da li će biti sa porodicom ili sa cimerima, najvažnije je da seniori Novogodišnje i Božićne praznike neće provesti sami.

Bonus video:

02:45

STARAČKI DOM U NIŠU DOBIJA CRKVU! Najstariji PRESREĆNI: Sad konačno imamo gde da zapalimo sveću!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.