"PREKO 200 DECE DNEVNO DOĐE NA PREGLED, 8.000 OBOLELIH OD GRIPA": Doktorka Golubović upozorava na OVA 2 virusa
Bolnica, Foto: ZORANA JEVTIĆ

obratite pažnju!

"PREKO 200 DECE DNEVNO DOĐE NA PREGLED, 8.000 OBOLELIH OD GRIPA": Doktorka Golubović upozorava na OVA 2 virusa

Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", ističe da su opterećene ambulante predškolskog i školskog dispanzera

Objavljeno:

Zbog respiratornih infekcija povećan je broj dnevnih pregleda dece u domovima zdravlja. Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", kaže za RTS da su ambulantne preopterećene, kao i da se broj pregleda predškolske i školske dece kreće i preko 200.

Niski intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost, registrovan je u nedelji za nama. Beleži se, međutim, blagi porast broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštava Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Preko 200 pregleda na dnevnom nivou

Prijavljeno je 8.787 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Najprisutniji je kod beba, dece i tinejdžera.

Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", ističe da su opterećene ambulante predškolskog i školskog dispanzera, kao i da se broj pregleda kreće i preko 200 na dnevnom nivou.

"Reč je o infekcijama gornjih respiratornog puteva. Prisutan je rota virus. To su 'standardni' virusi za ovo doba godine. Razlozi za veći broj obolele dece su promene vremena, boravak u kolektivima...", ističe Golubovićeva.

Prema njenim rečima, simptomi su kijanje, kašljanje, bol u grlu, tečna stolica.

"Roditelj treba dete da rehidrira, snižava temperaturu, a onda da ga dovede kod lekara na pregled", ističe Golubovićeva.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Rumuniji, doktorka kaže da u Srbiji zasad nisu zabeleženi slučajevi, ali da roditelji treba da dovedu decu na vakcinaciju kao preventiva protiv tog oboljenja.

Bonus video: ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.