"KAO MLADIĆ SAM IMAO ODNOSE BEZ ZAŠTITE": Borisova HIV pozitivna PRIČA (VIDEO)
Boris Kovačić, Foto: Printskrin/youtube/Subotičke TV

ispovest

"KAO MLADIĆ SAM IMAO ODNOSE BEZ ZAŠTITE": Borisova HIV pozitivna PRIČA (VIDEO)

Usledilo je dugotrajno lečenje, diskrimincacija, ali i socijalna smrt, otkriva on u teškoj ispovesti

Objavljeno: 11:42h

Prvog decembra pre 22. godine Boris Kovačić je otišao da uradi test na HIV. Kao odgovorni zdravstveni radnik, svestan svog rizičnog ponašanja, rešio je da se testira, tada, na virus za koji se smatralo da je izuzetno opasan i u velikom procentu smrtonosan, pišu suboticke.rs.

- Kad kažem rizike, mislim da na seksualne odnose bez kondoma - pojašnjava Boris.

Prvi test bio je pozitivan, ali radnica mu je rekla da tek treba uraditi dodatne i da ne brine. Međutim, potvrda je brzo stigla.

Saznanjem da je pozitivan, Boris je ostao u šoku koji nije bio jedini.

- Pitao sam se da li sam ja jedini, kako se to meni desilo - priseća se.

Tada je, kaže, imao osobu pored sebe koja je sve razumela i koja je, na sreću, bila negativna.

Usledilo je dugotrajno lečenje, diskrimincacija, ali i socijalna smrt. Tek kasnije, Borisova hrabrost da javno govori o HIV infekciji i AIDS-u pokrenula je i mnoge promene u društvu.

Skoro 40 godina nakon prvog slučaja HIV-a u svetu, u Srbiji je registrovano 4.729 osoba sa ovom infekcijom i oko 550 onih koji ne znaju da su zaraženi HIV-om. Slogan ovogodišnje kampanje je „Neka vode zajednice“ kako bi se podržale osobe koje žive sa ovim virusom. Najveći broj novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om je uzrasta od 20 do 49 godina,

Dugo godina HIV infekcija može da bude bez simptoma bolesti ili bilo kakvih znakova, a jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala neki rizik-testira.

HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah po dijagnostkovanju započnu lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji. Zahvaljujući terapiji HIV infekcija je hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše replikacija HIV-a – naglašavaju iz Batuta.

Testiranje na HIV i virusne hepatitise B i C je besplatno i dostupno je bez lekarskog uputa svakoj zainteresovanoj osobi koja je imala neki rizik u skorijoj ili daljoj prošlosti, tokom cele godine u svakom institutu/zavodu za javno zdravlje na teritoriji Srbije, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

SZO procenjuje da bi do kraja 2030. godine mogao da se proglasi kraj ove pandemije.

Bonus video:

02:48

U SRBIJI SE LEČI 3.300 OBOLELIH, DOK JE 1.270 LJUDI PREMINULO OD HIV-a Mihailović: Testiranje je besplatno, a ovo je PREVENTIVA

(Espreso / Subotičke.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.