VEČERAS JE POČEO PRAZNIK HANUKA: Jevreji ga slave 8 dana, poštuju se ovi običaji
Sveća, Foto: Privatna arhiva

vernici

VEČERAS JE POČEO PRAZNIK HANUKA: Jevreji ga slave 8 dana, poštuju se ovi običaji

Hanuka se slavi osam noći i dana

Objavljeno:

Zalaskom sunca u četvrtak počeo je jevrejski praznik slobode i svetlosti, Hanuka koji traje osam dana.

Hanuka znači više od paljenja svećica na hanukiji i posebnih palačinki s rendanim krompirom, iako je sve to jako važno. Ovaj praznik je komemoracija vrlo važnog trenutka ljudske istorije. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine pre Hrista.

Kako priča kaže, dvadeset i petog dana hebrejskog meseca kisleva, helenistički okupatori razorili su jevrejski hram u Jerusalimu. Helenski kralj zabranio je praktikovanje judaizma, a hram je pretvorio u oltar grčkog boga Zevsa. Mala grupa pobunjenih Jevreja, Makabejaca, borila se i uspela da vrati hram, prenosi Klix.ba.

Posle pobede, u hramu su našli samo jednu kantu maslinovog ulja koja je mogla da traje tek jedan dan, a za posvećenje hrama uz paljenje hanukije trebalo im je osam dana. Poslali su glasnika da nabavi još ulja. Glasniku je trebalo osam dana da nabavi ulje ali, dogodilo se čudo, ta jedna kanta koju su imali potrajala je svih 8 dana. Zbog toga je počela da se slavi prva Hanuka.

Hanuka se slavi osam noći i dana, počevši od 25. dana Kisleva prema hebrejskom kalendaru, koji se može dogoditi u bilo koje vreme od kraja novembra do kraja decembra po gregorijanskom kalendaru.

Praznik se obeležava paljenjem sveća kandelabra sa devet grana, koji se obično naziva menora ili hanukija. Jedna grana se obično postavlja iznad ili ispod drugih i njena sveća se koristi za paljenje ostalih osam sveća. Ova jedinstvena sveća se zove šamaš.

Svake večeri, jedna dodatna sveća se pali od strane šamaša dok se svih osam sveća ne upali zajedno poslednje večeri praznika.

Običaji za ovaj praznik su, da se jede nešto napravljeno na ulju – krofne ili latkes, jelo od krompira.

Bonus video:

01:11

Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.