PAŠĆE I DO 20 CENTIMETARA SNEGA, ALI TO NIJE SVE: Detaljna VREMENSKA PROGNOZA za DECEMBAR će mnoge IZNENADITI
Sneg, Foto: RINA

snežne padavine

PAŠĆE I DO 20 CENTIMETARA SNEGA, ALI TO NIJE SVE: Detaljna VREMENSKA PROGNOZA za DECEMBAR će mnoge IZNENADITI

Večeras sneg pada u većem delu Vojvodine

Objavljeno:

Večeras sneg pada u većem delu Vojvodine, naročito u Bačkoj, potom u Beogradu i širom severne Srbije, kao i u većem delu istočne Srbije. Istovremeno, kiša pada u Banatu i u donjem delu Podunavlja, a susnežice ima u Pomoravlju.

Sneg u Podrinju, na zapadu Bačke i Srema pada veći deo dana, a umeren sneg u Beogradu počeo je da pada oko 14 časova. U predelima sa snegom formirao se i manji snežni pokrivač. Danas je najviše snega napadalo u Podrinju, na području Loznice do podneva oko 10 centimetara snega, piše meteorolog Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Telegraf.

Trenutne tremperature kreću se od 0°C u Bačkoj, Sremu i na istoku Srbije i od 1°C u Podrinju i Pomoravlju do 8°C na jugu Srbije. Sjenica meri 4°C, a Zlatibor i Kopaonik -1°C.

Prethodno tokom jutra i dana na istoku Srbije padala je ledena kiša, naročito na području Timočke i Negotinske Krajine.

U većem delu Srbije duva slab jugozapadni vetar. Padavinski sistemi sa kišom i snegom premeštaju se u jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku.

U nastavku večeri sneg se i dalje očekuje širom Vojvodine, a kiša će i na području Banata preći u sneg.

Susnežica i sneg očekuju se i na području istočne Srbije. Na području Beograda sneg će prestati i tokom večeri ne očekuju se padavine. U ostalim predelima Srbije biće suvo.

Minhen, Sneg
foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

- Inače, snežni pokrivač koji se formirao u predelima sa snegom, biće kratkotrajnog daha i neće se dugo zadržavati, jer temperature neće ići u minus. Na području Beograda manji snežni pokrivač formirao se uglavnom u višim delovima grada i prigradskim naseljima, naročito na južnom i istočnom obodu grada, dok se u centru grada nije skoro ni zadržavao - precizira Đurić.

Slično vreme u Srbiji i u Beogradu očekuje se i u četvrtak. Biće oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom.

U toku noći i sutra na planinama se očekuje da padne 5 do 15 cm snega, lokalno do 20 cm, a u nižim predelima gde se bude formirao snežni pokrivač bilo bi ga do 5 cm, lokalno 10 do 15 cm, ali kako bi bio vlažan, a temperatura ne bi išla u minus, snežni pokrivač bio bi kratkotrajan i ne bi se dugo zadržavao.

Jutarnja temperatura u četvrtak biće u četvrtak od 0 do 4°C, maksimalna dnevna od 2 do 6°C, u Beogradu do 3°C.

Zbog padavina, putevi u Srbiji će biti veoma mokri i klizavi, pa se u saobraćaju preporučuje dodatni oprez i smanjena brzina kretanja. Zbog pojave snega, biće neophodna i zimska oprema, iako sneg koji pada ne zadržava se na putevima.

Prema vremenskoj prognozi od petka očekuje se suvo vreme. Biće hladno, navodi meteorolog.

- U petak, tokom vikenda i početkom sledeće sedmice ujutro se očekuje slab mraz, ponegde i magla, a maksimalna temperatura tokom dana biće od 0 do 5°C. Sredinom sledeće sedmice očekuje se otopljenje, pa se oko 15. decembra očekuje natprosečno toplo vreme, uz temperature i do 15°C - zaključuje Đurić.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/Alo/Telegraf/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.