KO SU NARCISI I KAKO IH PREPOZNATI? Otkrivamo vam obrasce ponašanja narcisoidnog poremećaja, jedna stvar je ključna
Pojam narcisa, Foto: Srdjan Randjelovic Alamy Alamy Profimedia

važna tema

KO SU NARCISI I KAKO IH PREPOZNATI? Otkrivamo vam obrasce ponašanja narcisoidnog poremećaja, jedna stvar je ključna

Razgovarali smo sa porodičnom psihoterapeutkinjom Tamarom Trajković o pojmu narcisa i kako ga prepoznati u partnerskim odnosima

Objavljeno:
Verica Arsić

Često se u ljubavnim odnosima govori o pojmu narcisoidnosti koji onemogućava stvaranje zdravog i dugotrajnog partnerskog odnosa.

Narscisoidnost se vezuje za jednog ili oba partnera, ali često dolazi do konfuzije da li je takva osoba otelotvorenje mitskog bića Narcisa ili suštinski predstavlja širok dijapazon lošeg emotivnog ponašanja koje šteti drugom biću.

Da bismo došli do odgovora, te omogućili ženama i muškarcima da se upoznaju sa terminom i po mogućnosti prepoznaju znakove narcisoidnosti u drugome, razgovarali smo danas sa porodičnom psihoterapeutkinjom Tamarom Trajković.

Psihoterapija
Psihoterapijafoto: Profimedia

Razgovor smo započeli definisanjem pojma narcisa, te razbijanjem stigme i mistifikacije termina.

Narcisoidnost je poremećaj ličnosti za koji se smatra u psihološkim krugovima da je skoro pa neizlečiv.

Popularna zabluda je da je narcis osoba koja voli sebe, dok je realnost da su oni u stvari osobe koje ne mogu da osete ljubav, već projektuju osećaj koji vi imate prema njima.

Njihova slika o sebi zavisi od ljudi oko njih. Iza njihovog samopouzdanja prikazanog javno krije se izuzetno velika nesigurnost, te su u stalnoj potrazi za divljenjem.

Ima više tipova narcisa, ali ono što je za svakog karakteristika jeste da im sve brzo dosadi te konstantno traže uzbuđenje. Potom, svi narcisi imaju nedostatak empatije, služe se raznoraznim manipulativnim tehnikama, gaslajtuju (gaslighting) grade nestabilne i nezdrave odnose, objasnila je Tamara Trajković.

Kako je na samom početku definicije rečeno da se narcisoidnost kao poremećaj ličnosti teško leči, potrebno je naglasiti da narcisi utiču na tu nemogućnost oporavka jer, prema rečima psihoterapeutkinje Trajković, čak i kada odluče da odu na psihoterapiju, narcisi iskorišćavaju "proces lečenja" radi napretaka manipulacije.

Slikovito predstavljen pojam narcisa
Slikovito predstavljen pojam narcisafoto: Elnur Amikishiyev Alamy Alamy Profimedia

Zbog situacije "neizlečivosti" narcisoidnosti važno je uputiti ljude na obrasce ponašanja koje narcisi imaju u emotivnim vezama.

Narcise u ljubavnim odnosima možete prepoznati po tome što se njegove reči i dela neće poklapati.

Njihove manipulacije kretaće se od toga da će se pretvarati da su nešto sto nisu i kopiraće vas, praviti planove za budućnost na samom početku.

Bombardovanje ljubavlju i nežnostima su sveprisutni. U vrlo kratkom vremenskom periodu možda ćete imati utisak kao da su oni vaša srodna duša.

Svojim postupcima stvoriće vezu poverenja i bliskosti. Kada spustite gard i kada osete da su vas osvojili, počeće prvi znaci emocionalne manipulacije.

Oni u tom trenutku menjaju igru, kreću sa lošim ponašanjem. Doći će do izostajanja emocionalnih izliva, te ćete pomisliti da nešto nije u redu sa vama, što će biti iskorišteno kroz otpuživanje kako je problem do vas.

Gaslajting je čest oblik manipulacije i emocionalnog zlostavljanja, ima za cilj da posumnjate u sopstveni razum. Narcis će optuživati druge i izvrtaće istinu.

U toksičnim i manipulativnim odnosima imaćete utisak zbunjenosti, da nešto nije u redu, ali da ne možete da identifikujete šta tačno.

Narcisi ulaze u odnose od kojih imaju određenu korist, izvlače energiju koja im je potrebna. A kada prestanete da pružate zalihe energije odbaciće vas i potražiti sledeću žrtvu.

Kod narcisa je specifično da zalihu energije ne uzimaju samo na jednom mestu, pa su neverni. Ako ne fizicki, onda će se makar dopisivati sa drugim osobama, navela je naša sagovornica.

I dok zasigurne pomoći za narcise nema, žrtve narcisoidnog nasilja mogu vremenom da dođu do izlečenja.

Terapija
Terapijafoto: Profimedia

Težak je oporavak od narcisa, ali ne i nemoguć. Kako su vas naterali da poverujete u priču o izmisljenoj srodnoj duši, sada treba razbiti iluziju. Doći do zaključka da on nije vaša srodna duša - jer da bi se to desilo potrebno je da zapravo ima dušu - i time obuzdati san o neverovatnoj ljubavi i strasti.

Kada izađete iz ovog odnosa, najvažnije pravilo je bez kontakta i treba se pridržavati toga. Ako imate decu i nažalost morate da održavate odnos, onda nek to bude najslabiji mogući kontakt.

Često povređeni partner ili partnerka pita zašto baš ja i oseća krivicu što je to sebi dozvolio/la.

Ali shvatanje da oni zapravo ulaze u odnose čak sa ljudima kojima se dive, za koje smatraju da su na neki način i bolji od njih može da pomogne. Niste krivi sto ste izmanipulisani.

Potrebno je vreme i rad na sebi, osluškivanje sebe i svojih potreba.

Ali, i kad izađete iz ovakvog odnosa, vrlo brzo ćete uočavati crvene zastavice i pokušaj manipulacije koliko god on bio dobro skrivan pod velom velike ljubavi, zaključila je psihoterapeutkinja Trajković.

Vrlo je važno shvatiti da i pored raskrinkanih obrazaca ponašanja narcisa ljudsko biće ne postaje imuno i potpuno svesno narcisoidnosti u drugom, te još jednom ponavljamo - žrtva nije, niti će ikada biti kriva za nasilje nad njom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:47

TO JE ZNAK DA JE U PITANJU PSIHIJATRIJSKI POREMEĆAJ! Stručnjak reagovao na vest o nesrećnoj ženi koja je ostavljena da ISTRULI

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.