STUČNJAK OTKRIVA KOLIKE SU ŠANSE DA SRBIJU POGODI ZEMLJOTRES: Prve će se srušiti OVE ZGRADE, evo šta je alarmantno
Foto: MUP, Espreso ilustracija

DA LI ĆE SE TRESTI PONOVO?

STUČNJAK OTKRIVA KOLIKE SU ŠANSE DA SRBIJU POGODI ZEMLJOTRES: Prve će se srušiti OVE ZGRADE, evo šta je alarmantno

Opšti zaključak je da je Srbija podložna zemljotresima

Objavljeno:

Srbiju su juče pogodila dva zemljotresa u razmaku od sat vremena. Kako je objavio Republički seizmološki zavod, najjači je bio na području Svilajnca. Drugi, nešto slabiji registrovan je u Petrovcu na Mlavi i osetio se i u Beogradu.

Reporterka Kurira Nevena Milošević rekla je gledaocima kako su stanovnici reagovali na pojavu zemljotresa.

Ona je dobila inofmacije i o tome da li su zemljotresi izazvali neka oštećenja od sagovornika diplomiranog inženjera Predraga Mijatovića.

Srbija je uradila kartu potencijalnih zemljotresa u zemlji. Prema tim podacima, u Srbiji se ne mogu očekivati zemljotresi jači od 5 stepeni na Richterovoj skali.

- To znači da su mogući potresi srednje jačine, jer skala može dostići maksimum od 9 stepeni, ali ostaje otvorena prema maksimalnim vrednostima - objasnio je Mijatović i dodao:

- Međutim, svaki zemljotres koji izazove efekte na površini, poput ljuljanja zgrada, pomeranja nameštaja i drugih zvučnih efekata, može izazvati paniku među ljudima.

Opšti zaključak je da je Srbija podložna zemljotresima, ali ne onim velikih magnituda (relativna mera oslobođene energije u zemljotresu).

03:04

POSTOJI MOGUĆNOST NOVIH ZEMLJOTRESA U SRBIJI Stručnjak za Kurir o mogućoj šteti: Ovako građene zgrade i kuće NAJMANJE STRADAJU

Mogu li se ipak desiti veća materijalna oštećenja?

- Sve zavisi od načina gradnje i materijala. Ako su zgrade izgrađene po propisima, stabilne su i koriste odgovarajuće materijale poput odgovarajućeg betonskog gvožđa i kvalitetnog betona, rizik od većih oštećenja je manji - odgovorio je.

Kada je reč o prognozama, postoji mogućnost novih zemljotresa.

- Prema informacijama koje imamo, deluje da je planeta ušla u fazu povećane seizmičke aktivnosti. U Srbiji postoji nekoliko kritičnih tačaka za potrese, poput Kopaonika, Kraljeva, planine Rudnik, okoline Mionice, Svilajnca, i Lazarevca... - upozorio je.

Na Srbiju je moguće da utiču sva dešavanja u državama iz regiona.

- U isto vreme, jači zemljotresi koji se dogode u Rumuniji mogu se osetiti i u Srbiji. Na primer, nedavni zemljotres u Rumuniji kod Brašova bio je dubok, preko 100 kilometara. Takođe, zapadnije, u okolini Banja Luke, bilo je jačih zemljotresa. Hrvatska je takođe imala nekoliko jakih zemljotresa, posebno oko Zagreba i Siska.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso/kurir/T.M)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.