ŽENE ĆE MORATI DA RADE DUŽE PRE ODLASKA U PENZIJU: Od Nove godine NOVA PRAVILA, ali postoji CAKA da se ovo ZAOBIĐE!
Penzioneri / ilustracija, Foto: beta dragan gojić

STAROSNA GRANICA ZA PENZIJU

ŽENE ĆE MORATI DA RADE DUŽE PRE ODLASKA U PENZIJU: Od Nove godine NOVA PRAVILA, ali postoji CAKA da se ovo ZAOBIĐE!

U januaru 2024. godine penzije će biti povećane za 14,6 odsto. Ovo povećanje sleduje sve penzionere Republike Srbije

Objavljeno:

Ako bi trebalo da idete u penziju naredne godine, ovo morate znati

Od Nove godine stupaju nova pravila za penzionisanje. Nova pravila stupaju na snagu za za nešto manje od mesec dana, a ono što je glavna promena jeste da će žene u penziju ići sa 63 godine i dva meseca života, što praktično znači da će starosna granica za penzionisanje kod žena biti pomerana za dva meseca.

Kada je reč o muškarcima i oni će morati da rade duže, oni u penziju najranije mogu da odu sa 65 godina. S obzirom da se granica za penziju svake godine pomera ona će biti izjednačena, odnosno povećana za žene. Starosna granica pomeraće se svake godine sve do 2032. tada će i muškarci i žene moći da odu u penziju sa 65 godina.

Osim što se menjaju uslovi za starosnu penziju, menjaju se i za prevremenu penziju. Godine staža ostaju iste,a to je 40 godina radnog staža, ali pomera se starosna granica, od naredne godine žena ćemorati da napuni 60 godina kako bi otišla u prevremenu penziju, a ne kao do sada 59.

Starosna granica za žene i muškarce za odlazak u prevremenu penziju biće izjednačena naredne godine.

1 / 6 Foto: Ana Paunković

Da li nova pravila mogu da se zaobiđu?

Žene koje ispunjavaju uslove za penziju trebalo bi do kraja decembra ove godine najkasnije da podnesu zahtev PIO Fondu za penzionisanje, a ukoliko do ne urade starosnagranica će biti produžena od naredne godine.

Slična situacija je i kada se radi o prevremenoj penziji. Svi oni koji ispunjavaju uslove za prevremenu penziju mogu da skrate svoj radni vek. Svi građani koji su radili 40 godina, a napunili su 60 ako im je posodavac uplaćivao sve doprinose.

Svi koji planiraju da odu u prevremenu penziju, bitno je da znaju da će njihova primanja biti manja. Prema zakonu PIO Fonnda, svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, smanjuje iznos penzije za određeni broj procenata.

Povećanje penzija od januara

U januaru 2024. godine penzije će biti povećane za 14,6 odsto. Ovo povećanje sleduje sve penzionere Republike Srbije.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.