DECEMBAR, A TROPSKA NOĆ: U ova DVA GRADA temperatura noćas NEĆE PASTI ispod 20 stepeni!
Foto: Nenad Kostić

NEVEROVATNO!

DECEMBAR, A TROPSKA NOĆ: U ova DVA GRADA temperatura noćas NEĆE PASTI ispod 20 stepeni!

U ponedeljak sunčanije, uz vedro i hladno jutro, uz mraz, na severu i ispod -5°C. Maksimalna temperatura tokom dana od 0 do 4°C, u Beogradu do 2°C

Objavljeno:

Danas je prvi dan klimatološke zime. Ipak, današnji dan doneo je Srbiji pravo prolećno vreme. Naše područje nalazi se u prednjem delu snažnog ciklona sa severa Italije i iz oblasti Alpa i u sistemu veoma izraženog južnog strujanja. U sklopu njega do našeg područja stiže veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana.

Južni vetar u Srbiji ima i veoma izražen fenski efekat, pa su današnje temperature u Loznici i u Valjevu dostigle 24°C, u Beogradu 23°C. Ove vrednosti su i za 15 stepeni više od proseka za početak decembra i odgovaraju vrednostima za kraj maja.

U svim predelima Srbije bilo je promenljivo oblačno.

I dok je u većem delu Srbije vreme bilo pravo prolećno, na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini bilo je znatno hladnije, uz maksimalne temperarture od 5 do 10°C.

I ove večeri u Srbiji preovladava veoma toplo i uglavnom oblačno vreme, uz fenski efekat jugozapadnog vetra.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 11 do 19°C, u Beogradu je 17°C. Najtoplije je u zapadnim predelima Srbije, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, pa tako Požega meri 20°C, a Valjevo i Loznica 22°C. Upravo je u ovim predelima najizraženiji fenski efekat južnog i jugozaapdnog vetra.

Istovremeno, na severu Vojvodine je maglovito i veoma hladno, pa tako Subotica meri 3°C, Sombor 4°C, dok je u Novom Sadu čak 16°C, pa je tako nad Vojvodinom prisuta ogroman temperaturni gradijent, koji je još više izražen nad Timočkom i Negotinskom Krajinom, pa tako Negotin meri 1°C, a Zaječar 18°C.

Zlatibor i Sjenica mere 14°C, a Kopaonik 5°C.

lepo vreme, Zima, ljudi u beogradu, šetnja
foto: Nenad Kostić

Veoma toplo vreme i fenski efekat vetra veoma intenzivno otapa snežni pokrivač i na višim planinama, dok se do 1000 metara nadmorske visine otopio skoro u svim predelima.

Pred nama je i veoma topla noć. U većem delu Srbije temperatura će biti od 8 do 14°C, a u košavskom području iznad 15°C. Najtoplije će biti u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, a u ovim predelima zbog veoma izraženog denskog efekta očekuje se čak i tropska noć, što znači da se temperatura noćas neće spuštati ispod 20°C, a ova pojava biće zabeležena u Valjevu i u Loznici.

Najhladnije će biti na severu Vojvodine oko 2-3°C i u Negotinskoj Krajini oko 0°C.

Tropska noć je i više nego ekstremna pojava u Srbiji u ovom delu godine.

I prvi dan vikenda doneće Srbiji uticaj ciklona i pravo prolećnbo vreme, uz fenski efekat vetra. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, koji će na planinama zapadne i jugozapadne Srbije imati olujne udare od 80 km/h.

Biće umereno oblačno sa sunčanim periodima. Maksimalna temperatura biće od 18 do 24°C, u Beogradu do 22°C. Znatno hladnije biće na severu Vojvodine, oko 10°C i u Negotinskoj Krajini, od 5 do 7°C.

U toku večeri u severnim, tokom noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz drastično zahlađenje sa kišom, na planinama sa snegom i uz skretanje vetra na severozapadni.

U nedelju će biti osetno hladnije, ponegde i za čak 20 stepeni

U Srbiji u nedelju pretežno oblačno i osetno hladnije.

U Vojodini će biti suvo, a južnije od Save i Dunava očekuje se slaba kiša, u brdsko-planinskim predelima sneg. Uslova za susnežicu i slab sneg biće ponegde i u nižim predelima zapadne i centralne Srbije.

Duvaće umeren do pojačan severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 0°C na severu do 8°C na jugu Srbije, maksimalna dnevna od 2°C u severnim i zapadnim do 12°C na jugu Srbije. Temperatura u Beogradu tokom dana bez većeg kolebanja i biće oko 2-3°C.

Prema vremenskoj prognozi u nedelju krajem dana u severnim, tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje.

U ponedeljak sunčanije, uz vedro i hladno jutro, uz mraz, na severu i ispod -5°C. Maksimalna temperatura tokom dana od 0 do 4°C, u Beogradu do 2°C.

Od utorka toplije, a u sredu krajem dana i u četvrtak prolazno naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za početak decembra je od 5 do 9°C. One su danas i prvog dana vikenda i za 15 stepeni više od proseka, da bi u nedelju bile u drastičnom padu, upravo za 15-20 stepeni, pa bi pale i na vrednosti ispod proseka, ali bi se sredinom sledeće sedmice vratile u granice normale.

Bonus video:

01:56

EVO KAKVO VREME MOŽEMO DA OČEKUJEMO ZA NOVU GODINU! Meteorolog otkrio koliko će biti snega u decembru: Samo ovo možemo očekivati

(Espreso/Telegraf, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.