PROFESORKA RUŽICA DOBILA NAGRADU ZA SVE ONO ŠTO JE URADILA U ŽIVOTU: Ovakva žena se jednom rađa! (FOTO)
Foto: Printscreen/Facebook/Prirodno-matematički fakultet Novi Sad (zvanična stranica)

godišnja nagrada za „Životno delo“

PROFESORKA RUŽICA DOBILA NAGRADU ZA SVE ONO ŠTO JE URADILA U ŽIVOTU: Ovakva žena se jednom rađa! (FOTO)

Prof. dr Ružica Igić je redovna profesorka na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta UNS

Objavljeno: 17:00h

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, uručena je godišnja nagrada za „Životno delo“, Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine iz oblasti prirodno-matematičkih nauka. Nagradu je dobila prof. dr Ružica Igić, sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta UNS.

Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine (www.uunnv.com) je dobrovoljna, nevladina i neprofitna organizacija osnovana od strane elitnih stručnjaka iz raznih oblasti sa ciljem unapređivanja visokoškolskog obrazovanja, naučne, istraživačke i umetničke delatnosti, kao i njihove afirmacije u zemlji i inostranstvu.

Predsednica Upravnog odbora je prof. dr Marijana Ačanski. Nagrade se dodeljuju iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničkih, biotehnoloških, medicinskih nauka i sporta i društveno-humanističkih nauka i umetnosti. Radi se o najprestižnijim univerzitetskim nagradama koje dobijaju, po vrlo visokim kriterijumima odabrani profesori pred kraj radnog veka i koje sažimaju njihov kompletan rad i kontinuiran uspeh.

Na fotografiji: prof. dr Marija Sakač, potpredsednica Upravnog odbora UUNNV, prof. dr Miodrag Zlokolica, sekretar Upravnog odbora UUNNV, prof. dr Ružica Igić, dobitnica nagrade, prof. dr Marijana Ačanski, predsednica Upravnog odbora UUNNV.

Kraća biografija laureatkinje – Prof. dr Ružica Igić je redovna profesorka na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta UNS. Rođena je 1957. godine u Mošorinu, osnovnu i srednju školu pohađala je u Novom Sadu, a osnovne studije biologije, magistraturu i doktorat završava na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Dokrorirala je 1992. godine, odbranivši disertaciju na temu „Florističke odlike Bačke lesne zaravni“.

U toku svoje nastavne karijere na PMF-u, prošla je sve faze – od asistenta do redovnog profesora. U zvanje docenta za užu naučnu oblast botanika je izabrana 1995. godine. U zvanje vanrednog profesora je, u istoj instituciji, izabrana 2000. godine, a u zvanje redovnog profesora 2005. godine. Na osnovnim studijama realizovala je nastavu na sedam predmeta. U okviru master i doktorskih studija predavala je po tri predmeta. Od osnivanja studijskog programa Farmacije aktivno je učestvovala u izvođenju nastave na Medicinskom fakultetu. Bila je mentor dve doktorske disertacije, tri magistarske teze, 16 master (završnih) radova i 61 diplomskih radova. Objavila je šest udžbenika, jedan priručnik i pet monografija kao i više od 80 radova u međunarodnim i domaćim časopisima.

Svoje naučne rezultate je prezentovala na 153 konferencije, od kojih je 100 bilo međunarodnog karaktera.

Prof. dr Ružica Igić je 14 godina bila direktor Departmana za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, a dugi niz godina i šef Katedre za Botaniku i član Nastavno-naučnog veća Prirodno-matematičkog fakulteta i nekoliko tela na Univerzitetu u Novom Sadu. Pokretač je inicijative za izgradnju Botaničke bašte u Novom Sadu, kao i jedan od realizatora projekta rekonstrukcije Herbarijuma Univerziteta u Novom Sadu.

Bonus video:

05:52

ZA ESPRESO: Profesorka muzičkog iz Beograda živi od socijalne pomoći

(Espreso / Brainz / Facebook PMF Novi Sad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.