PRIPREME ZA 69. STERIJINO POZORJE UVELIKO SU U TOKU: Nova selektorka pažljivo bira predstave za NAREDNI FESTIVAL
Sterijino pozorje, Foto: Sterijino pozorje/Privatna arhiva, Wikipedia

šta se sprema za naredni festival?

PRIPREME ZA 69. STERIJINO POZORJE UVELIKO SU U TOKU: Nova selektorka pažljivo bira predstave za NAREDNI FESTIVAL

Od svog osnivanja, Sterijino pozorje nosi titulu najznačajnijeg festivala na prostorima bivše Jugoslavije koji okuplja najveći broj pozorišnih umetnika, kritičara, novinara, stručne pozorišne javnosti i publike

Objavljeno:

Sterijino pozorje jedno je od najznačajnijih pozorišnih domaćih festivala u čijem fokusu su predstave nastale na osnovu komada pisaca koji pišu na srpskom i drugim jezicima koji se govore u Srbiji.

Festival i institucija Sterijino pozorje osnovani su 29. marta 1956. godine u okviru proslave 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti slavnog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića, a sa ciljem razvoja, promocije i afirmacije savremenog domaćeg dramskog teksta, preispitivanje naše dramske klasike i razvoj pozorišne umetnosti uopšte.

Jovan Sterija Popović
Jovan Sterija Popovićfoto: Wikipedia Commons

U sklopu bogatih programa festivala, između ostalog, pažnja je usmerena i na najmlađu generaciju dramskih umetnika, odnosno studenata visokih pozorišnih škola, koji u okviru Pozorja mladih igraju svoje ispitne predstave. Tu su takođe redovno prisutne međunarodna izložba "Pozorišta u fotografskoj umetnosti", Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa, Izložba pozorišnog plakata, Tribine, Okrugli stolovi...

Od svog osnivanja, Sterijino pozorje nosi titulu najznačajnijeg festivala na prostorima bivše Jugoslavije koji okuplja najveći broj pozorišnih umetnika, kritičara, novinara, stručne pozorišne javnosti i publike.

68. Sterijino pozorje
68. Sterijino pozorjefoto: Sterijino pozorje/Privatna arhiva

O značaju institucije i festivala za Espreso je govorila Marija Savić, PR pozorja.

Pored festivala, naša institucija obavlja čitav niz drugih delatnosti, kao što su izdavaštvo (Pozorje objavljuje knjige iz oblasi istorije i teorije pozorišta, časopis "Scena" u kontinuitetu od 1965), dokumentacionoistraživačka delatnost u sklopu koje se objavljuje jedinstvena publikacije "Godišnjak pozorišta Srbije", bogata međunarodna saradnja", objasnila nam je Marija.

Ovogodišnje Sterijino pozorje, 68. po redu, održano je od 26. maja do 3. juna.

Kako kaže sagovornica, obeležilo je nekoliko umetničkih vrlo relevantnih predstava, ali i tematska izložba za sve ljubitelje fotografije.

"To su predstave poput "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", "Yankee Rose", "Što na podu spavaš", "Deca". Takođe je realizovana 17. Međunaradna trijenalna izložba "Pozorište u fotografskoj umetnosti", a u sklopu "Pozorja mladih" oko 120 studenata visokih pozorišnih škola iz zemlje i regiona predstavilo se u svojim ispitnim predstavama", navodi Marija iz Sterijinog pozorja.

1 / 3 Foto: Sterijino pozorje/Privatna arhiva

Prema rečima sagovornice, selekcioni ciklus za naredno 69. Sterijino pozorje uveliko je u toku, a selektorka Ana Tasić gleda predstave iz celog regiona od septembra do marta naredne godine.

"Festival će se održati od 26. maja do 3. juna 2024. u Novom Sadu, a od programa treba svakako pomenuti 17. Međunarodni simpozijum pozorišnih ktitičara i teatrologa koji će okupiti tridesetak teatarskih stručnjaka iz celog sveta", objašnjava.

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

00:50

Omladinsko pozorište „Dadov doživelo je posle više od pola veka obimnu rekonstrukciju

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.