MALIŠANI RADO DOLAZE OVDE NA POZORIŠNE PREDSTAVE! Primer sajajne saradnje za dobrobit naših najmlađih!
Foto: Promo

SVAKA ČAST!

MALIŠANI RADO DOLAZE OVDE NA POZORIŠNE PREDSTAVE! Primer sajajne saradnje za dobrobit naših najmlađih!

Cilj osnivanja je da kroz kvalitetan i raznovrstan program Rumenka obezbedi zasluženo mesto na kulturnoj mapi Vojvodine i Srbije

Objavljeno:

Rumenka je naselje nadomak Novog Sada sa značajnim kulturno-istorijskim nasleđem, u kome živi blizu šest hiljada stanovnika. Mesto se prvi put pominje 1237. godine. U selu postoje Srpska pravoslavna crkva iz 17. veka, Katolička crkva iz 18.veka i Reformatorska crkva iz 19. veka.

Osnivač Kulturnog centra "Rumenka" je Grad Novi Sad, a osnovan je 24. februara 2017. godine, sa ciljem da se organizuje i unapredi kulturni život mesta kroz organizovanje i promovisanje kulturnih i umetničkih programa i promovisanje kulturnog nasleđa.

Cilj osnivanja je da kroz kvalitetan i raznovrstan program Rumenka obezbedi zasluženo mesto na kulturnoj mapi Vojvodine i Srbije. Program rada je usmeren na realizaciju raznovrsnih kulturnih aktivnosti namenjenih pripadnicima svih nacionalnih zajednica koje žive u Rumenci, kao i svim uzrasnim katergorijama.Kulturni centar je u vreme osnivanja bio posle više od decenije, prva ustanova kulture osnovana na teritoriji Republike Srbije.

Kada je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture, akcenat je stavljen na decentralizaciju kulture i kulturnih sadržaja, a potom je usledila i ideja o formiranju kulturnih stanica. Na mestu koje stariji meštani pamte kao bioskop i Dom kulture nastao je Kulturni centar.

Delatnosti Kulturnog centra "Rumenka" su:

Izvođačka umetnost i druge umetničke delatnosti u okviru izvođačke delatnosti

Umetničko stvaralaštvo i rad umetničkih ustanova

Delatnost muzeja, galerija i zbirki

Umetničko i ostalo obrazovanje

Izdavanje časopisa i periodičnih izdanja, kao i ostala izdavačka delatnost

Delatnost prikazivanja kinematografskih dela i ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

Danas se Kulturni centar “ Rumenka “ zove Kulturna stanica Rumenka.

Direktorka Kulturne stanice Rumenka Olja Maglovski ističe da

KS Rumenka znači mnogo za lokalno stanovništvo, ali i za Novi Sad.

Bogaćenjem kulturnih sadržaja, ljudi imaju priliku da vide, dožive i nauče mnogo toga lepog, ali i da budu aktivni učesnici. KS Rumenka ima besplatne programe kako za decu tako i za odrasle. Ima posebnu saradnju sa Osnovnom školom “Sveti Sava” i vrtićem “Veseli patuljci”, pa deca rado dolaze na radionice i pozorišne predstave. Takođe, sarađuje i sa mesnom zajednicom, pa je u okviru Kaleidoskopa kulture, u dvorištu mesne zajednice realizovan program Veče novosadskih boema.

Direktorka smatra da je otvorenost, dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom, kao i sa drugim institucijama, različitost, bogatstvo programa, sekcije koje su prilagođene različitim uzrastim čini posebnost Kulturne stanice Rumenka.

Kulturna stanica Rumenka je idealan prostor za teatarski program, muzički i plesni performans, kao i književne večeri i radionice, a i ako je orijentisana na bogaćenje kulturnih sadržaja lokalnog stanovništva ima značajan broj posetilaca koji nisu meštani.

KS Rumenka se može pohvaliti činjenicom da je bila partner na međunarodnom projektu “Culture up!” koji je pokrenula Danska centralna EU kancelarija a zemlje učesnice su, osim nje, bile Irska, Finska, Holandija i Srbija.

Cilj projekta je decentralizacija kulture i njen razvoj u neurbanim sredinama i periferiji. Jedna od izuzetno dobro prihvaćenih manifestacija u prostoru Kulturne stanice Rumenka je i međunarodni festival “Verujete li u bajke”.

Bonus video

00:43

Pozorište „Dadov” u novom ruhu

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.