OVO JE KLJUČNO KAKO BI SE POKRENUO: Igor Jurić otkrio zašto se AMBER ALERT do sada nijednom nije aktivirao
Igor Jurić, Foto: Dragan Gojić, printscreen/centar za nestalu i zlostavljanu decu, printscreen/fondacija tijana jurić

važno

OVO JE KLJUČNO KAKO BI SE POKRENUO: Igor Jurić otkrio zašto se AMBER ALERT do sada nijednom nije aktivirao

Nekoliko dece je nestalo od pokretanja sistema "Amber alert"

Objavljeno:

Sistem "Pronađi me", poznatiji kao Amber alert, startovao je u Srbiji 25. oktobra, a od tada nijednom nije bio upotrebljen. Od tad je nekoliko dece i maloletnika nestalo, a sistem nije bio aktiviran i građani nisu dobijali sms poruke na mobilne telefone.

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i jedan od ljudi koji je pokrenuo priču oko Amber alerta, otkriva da sistem startuje onda kada policija ima informaciju da je nestalom detetu ugrožen život. Objasnio je da pokretanje sistema zavisi od nekoliko faktora.

Amber alert
Amber alertfoto: amberalert.rs

"Na godišnjem nivou, u Srbiji se prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 mališana. Ukoliko bi se pokretao za svaki prijavljeni nestanak, izgubio bi smisao. Zato postoje kriterijumi kada se pokreće. U ovom slučaju, kriterijumi nisu ispunjeni i sva nestala deca su vraćena kući živa i zdrava. Dakle, policija je imala određena saznanja vezana za nestanak i nije bilo potrebe za pokretanjem sistema. I u zemljama zapadne Evrope, sistem se pokrene na godišnjem nivou jednom, dva ili tri puta u proseku, dakle onda kada se pouzdano zna da je ugrožen život deteta", kaže Jurić.

Po tome, u slučaju aktiviranja ovog alarma ključno je da policija ima određena saznanja da je život deteta ugrožen, a najčešće se odnosi na slučajeve otmica. "Nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj, odmah po prijavi policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o nestalom maloletnom licu i informacije o okolnostima nestanka.

Hitno se preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava. Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik Policijske uprave u slučaju kada se sumnja da je nestalo maloletno lice žrtva krivičnog dela i u slučaju kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno 18 za lica sa smetnjama u razvoju", saopštio je ranije MUP.

Policija
Policijafoto: Nenad Kostić

Potom, kriminalistički inspektor na platformi postavlja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica koja, uz fotografiju, sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192. U slučaju pronalaska lica, ti podaci se brišu.

Podsetimo, sistemom "Pronađi me" predviđeno je da nakon nestanka deteta građanima stiže SMS poruka o detaljima bitnim za pronalazak. Takođe, detalji o detetu biće vidljivii na oznakama širom puteva u Srbiji. Predviđeno je i da se program na televizijama prekida na svakih pola sata, kada će se pojavljivati slika deteta, kao i poznate informacije.

Bonus video:

02:40

NISU SVA NESTALA DECA I OTETA Radenković o uvođenju Amber alerta u Srbiju: Ovako sve institucije postupaju u isto VREME

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.