SNEG "DO GUŠE" U MNOGIM SELIMA U SRBIJI: Evo kako spasioci dolaze do najkritičnijih delova
Sneg, Foto: RINA

borba sa snegom

SNEG "DO GUŠE" U MNOGIM SELIMA U SRBIJI: Evo kako spasioci dolaze do najkritičnijih delova

Zbog snega vanredna situacija je proglašena u Novoj Varoši, Sjenici, Babušnici, Crnoj Travi i delu teritorije Vranja

Objavljeno: 23:49h

Srbija raspolaže sa 19 specijalnih ATV vozila sa gusenicama za spasavanje iz snežnih smetova i ona su raspoređena u kritičnim područjima, rekao je za RTS načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Nedeljko Gagić. Sneg koji je tokom vikenda padao napravio je velike probleme u nekim delovima Srbije, ali su takve vremenske neprilike bile najavljene nekoliko dana ranije, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

Zbog snega vanredna situacija je proglašena u Novoj Varoši, Sjenici, Babušnici, Crnoj Travi i delu teritorije Vranja. Tokom vikenda spaseno je 17 ljudi, 30 evakuisano. Za jednom osobom se traga.

Puteve čiste putari, privatna preduzeća koja angažuju opštine, meštani i vojska. U pojedine delove ni oni još nisu stigli.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Nedeljko Gagić rekao je u emisiji Oko da je do tih zavejanih sela teško doći i leti jer su putevi veoma uski.

Prema njegovim rečima, meštanima nisu ugroženi životi jer su, kako kaže, naviknuti na takve uslove i spremni su za zimu.

Međutim, ukoliko je nekome potrebna evakuacija, mogu da pozovu vatrogasce spasioce koji će doći do njih.

Sneg, Nova Varoš
foto: Instagram / _rina.rs

Kada se do tih ljudi, zbog visokih smetova, ne može stići terenskim vozilima, angažuju se specijalna ATV vozila, četvorotočkaši i motorne sanke, rekao je Gagić.

Naveo je da je na teritoriji Srbije operativno 160 vatrogasno-spasilačkih jedinica različitih formacija u kojima je 3.450 vatrogasaca-spasilaca.

Svi oni su, ističe, stručno osposobljeni i opremljeni za reagovanje u različitim vanrednim događajima – od požara, saobraćajnih udesa, poplava, ruševina, zemljotresa do snežnih smetova.

"Za spasavanje iz snežnih smetova imamo 19 specijalnih ATV vozila sa gusenicama i ona su raspoređena baš u kritičnim područjima. U narednih desetak dana očekujemo isporuku motornih sanki i još sedam takvih vozila", rekao je Gagić.

Prema njegovim rečima, kada se desi neka vanredna situacija, vatrogasno-spasilačke jedinice rade non-stop i imaju svoje operativne centre, koji ih obaveštavaju.

Tako su, kaže, i primili dojavu o zaglavljenom autobusu na putu Vranje – Kriva Feja, kada su spasili 24 putnika.

Todorović: Vremenske neprilike najavljene nekoliko dana ranije

Meteorolog Nedeljko Todorović podsetio je da su ovakve vremenske neprilike najavljene pre nekoliko dana.

"Lokalno tu postoje razlike, mislim da ljudi možda ozbiljno ne shvataju prognoze, rečeno je da će biti nanosa snega u slučaju pojačanog vetra", rekao je Todorović.

U svakom slučaju, ističe, vremenske prilike ne mogu da se promene tako naglo, za pola sata.

"Prvo kreće oblačnost, pa vetar, pa jugovina, pa počne severozapad… Meštani izuzetno prepoznaju promenu vremenskih prilika, oni su sjajni majstori prognozeri", rekao je Todorović.

Sneg
foto: RINA

Upozorio je da u takvim situacijama ne treba bez preke potrebe odlaziti u nepoznato i u rizik.

Prognoze vremena su se, ističe, poprilično popravile u preciznosti i pouzdanosti i RHMZ, kao nadležna institucija za izdavanje prognoza i upozorenja na opasne pojave, šalje te informacije posebnim službama u državi.

"Tako da i Sektor za vanredne situacije, i EDB, i druge institucije imaju te informacije – dva ili tri dana unapred je rečeno da će biti ovakvih nevolja", rekao je Todorović.

Sutra ledena kiša

Rekao je da je i sutra rizičan dan što se tiče vremenske prognoze.

U toku noći, navodi, dolazi oblačnost sa kišom koja će se lediti pri tlu, a biće i vetra.

U toku prepodneva u istočnoj Srbiji, u Negotinskoj i Timočkoj krajini, sa jugoistoka iz Vlaške nizije duvaće košava koja će dodatno hladiti podlogu i kad kiša pada na postojeći snežni pokrivač biće više nevolja", rekao je Todorović.

Rekao je da će vreme u decembru biti promenljivo – toplo, kiša sneg i mraz.

Bonus video:

00:15

Sneg veje na Zlatiboru

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.