RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE: Duvaće vetar jačine i do 100 km/h, ali to NIJE SVE
Vetar, Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

vremenska prognoza

RHMZ IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE: Duvaće vetar jačine i do 100 km/h, ali to NIJE SVE

U sredu ujutro i delom pre podne slabe mešovite padavine

Objavljeno: 22:13h

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da će tokom naredne noći i u utorak uslediti novo naoblačenje s kišom. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, naročito na planinama, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine na jugu Banata od 85 do 100 km/h.

Umereno do potpuno oblačno u prvom delu noći tek ponegde sa slabim padavinama, a drugom delu noći i sutra (28.11.) jače naoblačenje sa kišom. Duvaće jak južni i jugozapadni vetar, naročito na planinama, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine na jugu Banata (od 85 do 100 km/h) - navodi se u RHMZ najavi.

Priliv toplijeg vazduha

Kako su meteorolozi najavili, očekuje se priliv toplijeg vazduha, ali i temperaturna inverzija u plitkom sloju (najizraženija u Timočkoj Krajini, kao i po kotlinama i u brdsko-planinskim predelima istočne i jugozapadne Srbije) usloviće u tim oblastima mešovite padavine: sneg i kišu, koja će se lediti na tlu. Vetar će posle podne i uveče biti u skretanju na severozapadni.

U sredu kiša i sneg

U sredu ujutro i delom pre podne slabe mešovite padavine (kiša i sneg) očekuju se ponegde i u Vojvodini i na području Beograda, ali će tokom dana uslediti postepeno razvedravanje.

U četvrtak i petak nagli porast temperature

Već u četvrtak (30.11.) nakon jutarnjeg mraza, -5 do 0 °S, tokom dana će biti toplije, od 4 °S na istoku do 13 °S na zapadu Srbije. Počeće ponovo da duva jak južni i jugozapadni vetar. Najtoplije će biti u petak (01.12.) sa dnevnim maksimumima od 14 do 22 °S, a u Timočkoj Krajini oko 5 °S uz intenzivno topljenje snega u planinskim predelima u kombinaciji sa jakim vetrom. U toku noći novo naoblačenje s kišom, koja će padati i na planinama.

U petak porast temperature i kiša

Nagli porast temperature u većini mesta. Na planinama intenzivno topljenje snega u kombinaciji sa jakim južnim vetrom. U toku noći, u subotu ujutro i pre podne topljenju će dodatno doprineti kiša (intenzivnija na zapadu i jugu Srbije - od 10 do 30 mm za 12 h).

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

Srbija večeras i sutra ujutru okovana ledom

Važno upozorenje za vozače za naredne dane stiže iz AMSS i RHMZ - savetuje se poseban oprez u vožnji zbog snega na pojedinim putnim pravcima, naročito u brdsko-planinskom području, ali i zbog poledice s obzirom da je, uz mraz, u nekim delovima Srbije najavljena i ledena kiša.

U takvim vremenskim uslovima, uvek je najsigurnije garažirati vozilo i ne kretati na put, ali ukoliko to ipak činite, važno je znati kako se ponašati tokom vožnje, ukoliko vas zadesi poledica na putu ili ako vas negde susretne snežna vejavica, zaveje i zaglavi.

O detaljima upozorenja za vozače narednih dana zbig snega i poledice pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Bonus video:

00:27

Vetar odneo krov škole u Bajinoj Bašti

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.