BATUT POTVRDIO PRISUSTVO VIRUSA GRIPA A (H1)! Zaražena pacijentkinja starosti 29 godina se leči u kućnim uslovima
Batut, Foto: Zorana Jevtić

virus

BATUT POTVRDIO PRISUSTVO VIRUSA GRIPA A (H1)! Zaražena pacijentkinja starosti 29 godina se leči u kućnim uslovima

Prisustvo virusa gripa tipa A (H1) potvrđeno je u biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), koji je dostavljen od strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo

Objavljeno:

U Kolubarskom okrugu potvrđen je slučaj infekcije virusom gripa tipa A (H1), saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". a h), na teritoriji AP Vojvodine.

Institut "Batut" je o potvrđenom slučaju infekcije tim virusom obavešten od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Na sajtu "Batuta" se navodi da je virus gripa A (H1) potvrđen u sezoni nadzora 2023/2024, kod pacijentkinje starosti 29 godina, sa teritorije Kolubarskog okruga, koja se leči u kućnim uslovima.

Grip
Gripfoto: Profimedia

Kako se precizira, prisustvo virusa gripa tipa A (H1) potvrđeno je u biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), koji je dostavljen od strane Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Prethodno je 9. novembra ove godine, potvrđen prvi slučaj infekcije virusom gripa tipa A (H3), na teritoriji Srbije, na području AP Vojvodine.

Bonus video:

01:29

Sezonski grip i korona: Maske sprečavaju širenje oba virusa

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.