DR LAZAREVIĆ OTKRILA KAKO DA RAZLIKUJETE SIMPTOME KORONE I GRIPA: Nije dovoljno da se URADI SAMO...
Grip, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

zaraza

DR LAZAREVIĆ OTKRILA KAKO DA RAZLIKUJETE SIMPTOME KORONE I GRIPA: Nije dovoljno da se URADI SAMO...

Samo na osnovu kliničke slike niko ne može da kaže da li osoba ima grip ili kovid 19

Objavljeno:

U Srbiji je prošle nedelje potvrđen i grip, te pored kovida 19, cirkuliše i ovaj virus. Njihovi simptomi su identični a samo na jedan način može da se utvrdi i sigurno kaže da li neko ima grip ili korona virus.

Virus gripa je prošle nedelje utvrđen kod žene sa prebivalištem u Novom Sadu. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" njoj je potvrđen tip А (H3), i ona se leči u kućnim uslovima.

Korona virus je od marta 2020. godine zvanično svakodnevno prisutan u našoj zemlji, a trenutno je u cirkulaciji omikron soj i njegove podvarijante.

Oba virusa izazivaju respiratorne simptome koji su identični, a kako za Telegraf.rs objašnjava dr Ivana Begović Lazarević, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za jvano zdravlje u Beogradu, jedini način da se ustanovi da li se radi o gripu ili kovidu 19 jeste PCR test.

PCR test
PCR testfoto: Profimedia

- Radi se o virusima koji izazivaju respiratorne simptome. Kod nas u cirkulaciji je omikron soj korona virusa koji daje vrlo blage simptome. Čovek uopšte ne mora da ima nikakve tegobe, i da mu se slučajno otkrije da je zaražen prilikom testiranja za prijem u neku hospitalnu ustanovu - objašnjava dr Begović Lazarević.

Ili, osoba može da ima blage simptome kovida 19, koji mogu da se jave i kod gripa.

- Na isti način, osobi može naglo da poraste temperatura, da počne suvo da kašlje, krene sekrecija iz nosa, javi se glavobolja... Sve su to simptomi koje mogu da imaju i osobe koje imaju grip ali i SARS CoV 2 infekciju, odnosno korona virus - navodi sagovornica.

S tim u vezi, ona napominje da nijedan kliničar ne može sa sigurnošću da kaže da li osoba ima grip ili korona virus samo na osnovu kliničke slike.

- Da bi neko mogao da diferencira šta je u pitanju, neophodna je laboratorijska dijagnostika. Neophodan je PCR test brisa grla - kaže dr Begović Lazarević.

Ona nadalje kaže da se krvna slika kod virusnih infekcija isto ponaša, što nije slučaj sa bakterijskom.

- Kod virusa krvna slika pokazuje pad leukica, zato je neophodan PCR test brisa grla da bismo znali da li se radi o gripu ili korona virusu - ističe dr Begović Lazarević.

Grip je zarazna bolest koja se prenosi na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kijanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom - rukovanjem, poljupcem, ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

Grip
Gripfoto: Profimedia

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ukoliko se javi komplikacija gripa ili razvije teža forma bolesti.

Dve vakcine protiv gripa

Uobičajeni simptomi gripa su - povišena telesna temperatura, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa.

Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora, umerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Najbolja prevencija je vakcina, a da podsetimo, imunizacija protiv virusa gripa u Srbiji je počela u oktobru ove godine.

Građanima će na raspolaganju biti dve vrste vakcina protiv virusa gripa - četvorovalenta i trovalentna.

Zа ovu sеzоnu plаnirаnо је i ugоvоrеnо ukupnо 364.500 dоzа vаkcinе prоtiv gripа, оd kојih 344.700 čеtvоrоvаlеntnе (Influvac tetra) prоizvоđаčа Abbott Biologicals, i 19.800 trоvаlеntnе vаkcinе (Torvaxflu) prоizvоđаčа Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе „Tоrlак” - naveo je ranije Institut "Batut".

Čеtvоrоvаlеntnа vаkcinа prоtiv gripа sаdrži dvа tipа А virusа gripа i dvа tipа B оvоg virusа. Trоvаlеntna vаkcina prоtiv gripа sаdrži dvа tipа А i јеdаn tip B virusа gripа.

Koliko je korona slična gripa, govore simptomi koji se njoj pripisuju, a koji su, uglavnom, blagi - povišena telesna temperatura, suv kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, umor. Navedeni simptomi su oni koji se najčešće javljaju, ali ne moraju uvek svi biti ispoljeni. Iako je povišena temperatura najčešći simptom, nekada je ne mora biti - može se javiti samo drhtavica sa pojedinim respiratornim simptomima, poput blagog suvog kašlja, uz umor, otežano disanje, čak i dijareju.

Bonus video:

02:54

KORONA JE SADA EPIDEMIJA MLADIH: U Nišu otvorena ambulanta za decu od 8 do 14

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.