"SNEŽNA BOMBA" SE PRIBLIŽAVA EVROPI: Meteorolog Todorović otkrio koji DEO Srbije će NAJVEROVATNIJE biti NA UDARU!
Nedeljko Todorović, Foto: Nenad Kostić, Vladimir Šporčić, Kurir TV

SNEŽNA BOMBA PRETI SRBIJI?

"SNEŽNA BOMBA" SE PRIBLIŽAVA EVROPI: Meteorolog Todorović otkrio koji DEO Srbije će NAJVEROVATNIJE biti NA UDARU!

Hoće li biti snega narednih dana? Todorović je napomenuo da smo sada u periodu kad je teško prognozirati vremenske prilike na periode duže od 4-5 dana

Objavljeno:

U Hrvatskoj gore meteoalarmi.

„Snežna bomba se približava Evropi“, objavljuju mediji, dok meteorolozi pale meteoalarme za Hrvatsku.

Meteorolog Nedeljko Todorović je, gostujući u emisiji „Probudi se“, objasnio da u struci ne postoji baš izraz „snežna bomba“, već je to „simboličan način da se naglasi jačina tog događaja“. Ipak, otkrio je šta to tačno „preti Evropi“ i šta možemo mi u Srbiji da očekujemo u narednom periodu.

Svi cikloni koji se tiču Evrope dolaze sa severnog Atlantika i onda je obično Velika Britanija prva na udaru, pa Skandinavija, pa veći deo zapadne Evrope, pa srednja, pa onda dođe taj deo Sredozemlja pa i mi tek dođemo na red. A do tada već cikloni, oblasti niskog pritiska, ispoljavaju slabljenje i kako se kreću na istok gube energiju i normalno da je kod nas slabije izraženo nego na zapadu Evrope. Tako je i na području zapadnog Balkana, Sredozemlja, slabije nego u Velikoj Britaniji, pre svega što se tiče vetra i količine padavina. Međutim, u nekim situacijama ti cikloni se aktiviraju u Sredozemlju i onda dolazi do drugih nevolja.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen/Kurir tv

Evo, na primer, narednih dana, u petak i subotu, zbog jačanja tog ciklona bi oblast Sredozemlja – pre Italija, jug Balkana, oblast Jadrana – imala jake padavine. Čak i deo Crne Gore, a možda čak i krajnji jugozapad Srbije, po intenzitetu padavina. Tako da bi u oblasti Sredozemlja moglo biti lokalnih pljuskova, grmljavina, pa čak i onih pojava pijavica ili torbnada lokalnog karaktera, koji se tu javljaju ređe u toku leta, ali češće zimi, objasnio je Todorović.

Još nema najave ozbiljnih mrazeva u nižim predelima, otkrio je, mada je napomenuo da smo sad u periodu kad je teško prognozirati vremenske prilike na periode duže od 4-5 dana.

Ušli smo sad u jedan hladniji period sa čestom pojavom naoblačenja, zahlađenja, sa kišom i snegom prvenstveno u planinama, ali verovatno ćemo u narednih 10-15 dana da vidimo sneg i u nižim predelima, mada je to još pod znakom pitanja. U svakom slučaju u promenljivoj smo situaciji, porast temperature dan, dva, malo se razvedri, pa onda dođe dva, tri dana oblačno, pad temperature“, objašnjava Todorović.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.