HOĆE LI BITI LEDENIH DANA U DECEMBRU? Meteorolog Todorović za Espreso otkrio ŠTA nas čeka NAREDNOG MESECA!
Nedeljko Todorović, Foto: Nenad Kostić, RINA, Privatna arhiva

vremenska prognoza decembar 2023

HOĆE LI BITI LEDENIH DANA U DECEMBRU? Meteorolog Todorović za Espreso otkrio ŠTA nas čeka NAREDNOG MESECA!

Hoće li biti ledenih dana kada i kalendarski nastupi novo godišnje doba i gde se očekuju snežne padavine, za Espreso je otkrio meteorolog Nedeljko Todorović

Objavljeno:

Hladni front sa jakom kišom, pljuskovima i pojačanim vetrom doneo je prvi sneg u Srbiju.

Tako se u sredu zabeleo Kopaonik, a onda i Golija.

S obzirom na to da smo uveliko "zagazili" u drugu polovinu novembra, već sada uveliko razmišljamo o vremenskim prilikama narednog meseca.

Hoće li biti ledenih dana kada i kalendarski nastupi novo godišnje doba i gde se očekuju snežne padavine, za Espreso je otkrio meteorolog Nedeljko Todorović.

- U decembru će se nastaviti slične vremenske prilike kao i poslednjih desetak dana novembra, a to znači vetrovito i prohladno vreme sa čestim naoblačenjima, kišom, u planinama sa snegom. Povremeno bi bilo snežnih padavina u nižim predelima uz stvaranje snežnog pokrivača, naveo je naš sagovornik.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Kurir TV

Meteorolog Todorović dodaje da će vreme biti promenljivo, odnosno dan-dva će temperatura ići naviše uz razvedravanje, ponegde uz mraz, zatim sledi oblačno vreme sa kišom i dan-dva sa snegom.

- To je otprilike sedmični ritam koji bi se smenjivao na svakih šest, sedam dana. Biće slabih mrazeva. Maksimalna temperatura između pet i deset stepeni. U nekoliko dana može biti koji stepen iznad deset. Onih dana sa kišom i snegom temperatura će biti od nula do pet. U planinskim predelima po nekoliko dana će temperatura biti ispod nule, otkriva Todorović za Espreso i dodaje da neće biti ledenih dana.

- Prosečna količina padavina u decembru biće iznad proseka (prosečna 40-60 mm, u zavisnosti od dela Srbije). U oktobru je bilo malo padavina, 30 ili 40 odsto od mesečne sume. U novembru je već dostignuta prosečna mesečna količina padavina, ističe meteorolog Todorovović.

Prvi sneg na Goliji
Prvi sneg na Golijifoto: RINA

Kada počinje zima?

Zima 2023. počinje 21. decembra kada će biti i najkraći dan godine, koji počinje da se produžuje.

Zima pred nama se završava 21. marta 2024. godine.

Dugoročna vremenska prognoza RHMZ-a

DECEMBAR 2023: Blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 8.3ºS. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

JANUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan januar. Slabi ili umereni jutarnji mrazevi tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 7.0ºS. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Sneg
Snegfoto: GWI/Rodger Tamblyn / Garden world images / Profimedia

FEBRUAR 2024: Blaži i prosečno vlažan februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 3.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.7ºS. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

Bonus video:

02:05

DALI POGREŠNU VREMENSKU PROGNOZU ZA DAN DRŽAVNOSTI, PA DOBILI OTKAZ! Nedeljko Todorović objasnio šta se tačno dogodilo

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.