ŠTA SE OVO DEŠAVA U SRBIJI? Domovi zdravlja su PREPUNI, ako imate OVE SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE LEKARU
Dom zdravlja, Foto: Marina Lopičić

vreme virusa

ŠTA SE OVO DEŠAVA U SRBIJI? Domovi zdravlja su PREPUNI, ako imate OVE SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE LEKARU

Lekari otkrivaju koje su razlike između gripa i kovida

Objavljeno:

Doktorka Biserka Obradović rekla je da su ordinacije trenutno prepune pacijenata koji se žale na kijavicu, bol u grlu, kašalj i povišenu temperaturu. Promenljivo vreme i početak jeseni je u znaku velikog broja virusa koji vladaju.

Doktorka Biserka Obradović za žena.rs kaže da trenutno vlada 55 adeno virusa koji nam prave probleme. Istovremeno se suočavamo izazovima u dijagnostikovanju kovida-19 kako se simptomi menjaju. Dok su suv kašalj i gubitak čula ukusa ili mirisa nekada bili uobičajeni, lekari sada primećuju promene u kliničkoj slici.

Upala grla obično dolazi prva, praćena začepljenim nosom. Dr Erik Eiting iz centra „Mount Sinai“ u Njujorku opisuje simptome koji su češće povezani s prehladom ili alergijama, uključujući začepljen nos, kijanje i blagu bol u grlu.

Bol u grlu
Bol u grlufoto: Profimedia

Studija Zoe COVID iz Velike Britanije takođe dokumentuje ove promene. Nakon što je omikronska varijanta postala dominantna, grlobolja postaje češća, a gubitak čula mirisa manje rasprostranjen. Takođe, stopa bolničkih prijema je opala, piše NBC News, a prenosi N1 Zagreb.

Novi obrazac simptoma kovida-19 uključuje bol u grlu, glavobolju, umor, bolove u mišićima, groznicu, drhtavicu i „curenje“ iz nosa koje može dovesti do kašlja. Iako kašalj nije primarni simptom, neki pacijenti ga doživljavaju. Umor i bolovi u mišićima obično traju nekoliko dana, dok začepljen nos može trajati nedeljama.

Gubitak čula ukusa ili mirisa sada je ređi simptom i javlja se samo kod manjeg broja pacijenata. Pored toga, dijareja, koja je nekada bila uobičajena, sada se ređe javlja. Većina pacijenata se oporavlja bez potrebe za antivirusnim lekovima.

Lekari primećuju da mnogi pacijenti sa kovidom-19 koji se pojave u hitnoj pomoći su mlađi i obično imaju blage simptome, uključujući kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, temperaturu i jezu. Većina njih se oporavlja kod kuće uz simptomatsku negu.

Ovi izmenjeni simptomi se mogu pripisati visokom nivou imuniteta u populaciji, izazvanim vakcinacijom i prethodnim infekcijama. Dr Dan Baruč iz „Beth Israel Deaconess Medical Center“ u Bostonu ističe da je težina kovida-19 sada niža nego pre godinu ili dve, zbog većeg imunološkog odgovora

Iako se novi simptomi kovida-19 čine blažim, lekari upozoravaju da ljudi ne bi trebalo da ignorišu trenutni porast infekcija. Dugotrajni kovid takođe nastavlja da se javlja, sa simptomima kao što su ubrzan rad srca i netolerancija na vežbanje. Zbog toga je i dalje važno preduzeti mere predostrožnosti kako biste se zaštitili od virusa.

Dom zdravlja
Dom zdravljafoto: Nebojša Mandić

Simptomi soja Eris

  • Upaljeno grlo
  • Curenje iz nosa
  • Zapušen nos
  • Kijavica
  • Suvi kašalj
  • Glavobolja
  • Vlažni kašalj
  • Promukao glas
  • Bolovi u mišićima
  • Promenjen miris

Simptomi prehlade:

Odrasle osobe imaju prehladu nekoliko puta godišnje. Najčešći simptomi uključuju curenje nosa, bol u grlu i kijavicu. Povišena temperatura je ređa kod prehlade.

Simptomi gripa

Simptomi gripa mogu se preklapati sa simptomima kovida-19, ali retko uzrokuju gubitak čula ukusa i mirisa. Simptomi gripa obično traju kraće nego kod kovida-19.

Bonus video:

00:48

DA LI STE ČULI ZA VIRUS ERIS? Amerikanci spremili vakcinu unapred, a doktor Stojanović istakao da nema straha: NIJE ALARMANTNO!

(Espreso / BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.