U OVOM RUDNIKU RADI ČAK 7 ŽENA: One jedu "hleb sa sedam kora", rade u jami dubokoj 250 metara u 3 smene
Rudnik, Foto: Printscreen/RTS

SVAKA IM ČAST

U OVOM RUDNIKU RADI ČAK 7 ŽENA: One jedu "hleb sa sedam kora", rade u jami dubokoj 250 metara u 3 smene

Gordana, Mlađana i Snežana, porodične žene i majke, svakodnevno ulaze u jamu na dubini od 250 metara

Objavljeno:

Teški rudarski posao nekada je bio rezervisan isključivo za muškarce, i to samo one najhrabrije. „Hleb sa sedam kora" danas zarađuju i žene – u Senjskom rudniku, duboko ispod zemlje, među rudarima je čak sedam dama.

Gordana, Mlađana i Snežana, porodične žene i majke, svakodnevno ulaze u jamu na dubini od 250 metara. Rame uz rame s kolegama, rade posao koji se doskoro smatrao isključivo muškim. Potiču iz rudarskih porodica, zbog čega svoju profesiju ne smatraju ni neobičnom ni teškom.

Maštala sam da radim u jami još davno i volela sam to da radim. Prilika mi se pružila”, kaže Mlađana Molić.

Rudnik
foto: Printscreen/RTS

„Tovarimo neku građu i ugalj. Ne možemo baš mnogo teško da tovarimo“, navodi Gordana Galetić.

„Radila sam kod privatnika, nisam imala sigurnost. Sada sam sigurna za budućnost, sigurna plata, imam redovnu platu“, naglašava Snežana Dobrosavljević.

Ne žele da govore o opasnostima

O opasnosti svog zanimanja i nesrećama koje prete, ne žele da govore, da se ne bi, kako kažu, „urekle“. I priznaju da se ljudi često iznenade kad čuju da žena radi u rudniku.

„Ja sam rekla da smo mi solidarne sa muškarcima. Ravnopravne smo u svemu“, tvrdi Gordana.

Sve teškoće posla, koji rade u tri smene, ostavljaju iza kapije rudnika kad krenu kući. Od članova porodice imaju ljubav i razumevanje, od kolega rudara, veliko poštovanje.

Rudnik
foto: Printscreen/RTS

„Vrše utovar uglja. Povremeno rade na dopremanju repromaterijala. Razgovaramo, šalimo se. Jeste, to je težak fizički posao, ali i rudari njima pomažu“, kaže rudar Danijel Mušanović.

U malenom Senju ima dvesta porodica i skoro sve žive od rudnika. Gotovo svi muškarci rade u rudniku ili su tu stekli penziju, ali do sada u njemu nisu radile žene.

„Ispunjavaju zadatke sa velikim uspehom. Кolege rudari imaju za njih samo reči hvale. Ponašaju se prema njima zaštitnički, tako da su dobrodošle u našem rudniku“, ističe Nenad Lukić, direktor RMU Rembas.

Priču završavamo rudarskim pozdravom „Srećno!“. To je, kako kažu, više od pozdrava, jer je u njemu sadržana želja svih njih – da živi napuste jamu.

Bonus video: POSETILI SMO NAJVEĆI SAJAM ICT INDUSTRIJE NA SVETU! Rudnik bez rudara, foto-roboti u fabrikama - BUDUĆNOST JE STIGLA

00:17

POSETILI SMO NAJVEĆI SAJAM ICT INDUSTRIJE NA SVETU! Rudnik bez rudara, foto-roboti u fabrikama - BUDUĆNOST JE STIGLA

(Espreso/Najzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.