ŠEF ODSEKA ZA SVEMIRSKE PRILIKE OTKRIO: Crveno nebo u Srbiji je pravi FENOMEN, evo o čemu je reč! (VIDEO)
Juha Peka Luntama, Foto: EPA PATRICK PLEUL, printscreen/facebook/bhmeteo.ba, Kurir tv printscreen

misterije svemira

ŠEF ODSEKA ZA SVEMIRSKE PRILIKE OTKRIO: Crveno nebo u Srbiji je pravi FENOMEN, evo o čemu je reč! (VIDEO)

U nedelju 5. novembra na nebu iznad Vojvodine pojavila se polarna svetlost aurora borealis

Objavljeno: 10:54h

Pojava polarne svetlosti aurore borealis na području Vojvodine u nedelju 5. novembra u poslepodnevnim satima, zbunila je većinu stanovnika naše zemlje. Međutim kako najavljuju stručnjaci, tokom naredne dve godine očekuje se maksimum aktivnosti Sunca pa 2024. i 2025. možemo očekivati još aurora. Iz Evropske Svemirske Agencije za jutarnji program TV Kurir kažu da je ipak ova crvena aurora na nebu iznad Srbije bila nešto posebno, u razgovoru sa našim novinarom Sašom Dobrijevićem.

Pojavu takozvane polarne svetlosti - aurora borealis, koja je zbunila stanovnike Srbije svojim crvenim odsjajem na nebu, sada tumačimo kao retku prirodnu pojavu, kako bi se detaljnije objasnile okolnosti ovog neverovatnog fenomena koji je očarao posmatrače širom Vojvodine.

Juha Peka Luntama, šef odseka za svemirske vremenske prilike u Evropskoj Svemirskoj Agenciji, dao je ekskluzivno objašnjenje za Redakciju:

- Iako je aurora borealis retka pojava u ovom delu sveta, sada je uzrokovana izuzetno aktivnom fazom sunca. Naše sunce prolazi kroz cikluse promene aktivnosti, a trenutno se nalazimo blizu maksimuma. Ovo povećanje solarne aktivnosti generira auroru borealis, stvarajući spektakularan prizor na nebu - rekao je Peka Luntama.

03:22

KAKO JE NASTALA CRVENA SVETSLOST NA NEBU IZNAD VOJVODINE? Ekskluzivno za Kurir TV

Na pitanje novinara o smanjenju elektromagnetskog polja Zemlje, Luntama je pojasnio da ova pojava nije direktno povezana s aurorom.

- Iako se elektromagnetno polje Zemlje nije značajno menjalo, solarna aktivnost je ključna u stvaranju aurora na nebu. Sunce je glavni pokretač ove predivne pojave - rekao je.

Upitan o retkosti crvene aurore, Luntama je izrazio svoje žaljenje što nije bio u prilici da je vidi uživo.

- Crvena aurora je izuzetno retka pojava koju retko imamo priliku svedočiti. Uz normalnu zelenu auroru, koja je takođe spektakularna, crvena nudi posebno impresivan prizor.

Na pitanje novinara o boji aurora borealis, Luntama je objasnio da je crvena aurora rezultat sudara energetskih čestica sa zrakom visoko u atmosferi.

- Sudari između čestica i kiseonika stvaraju intenzivnu svetlost. Ova crvena aurora nastaje na većim visinama od zelene, zbog čega je vidljiva i s većih udaljenosti, uključujući i južnije delove planete - rekao je Peka Luntam.

Kada je reč o budućim pojavama, Luntama je nagovestio da zbog povećane solarne aktivnosti možemo očekivati češće pojavljivanje crvene aurore.

- Iako je ova pojava i dalje retka, mogli bismo je viđati češće usled povećane aktivnosti sunca.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.