NAJNOVIJE OTKRIĆE ASTRONOMA ĆE VAM ODUZETI DAH! Ovo bi moglo da objasni najveće MISTERIJE svemira, oglasila se NASA
Crna rupa, Foto: Profimedia

TAJNE KONAČNO OTKRIVENE?

NAJNOVIJE OTKRIĆE ASTRONOMA ĆE VAM ODUZETI DAH! Ovo bi moglo da objasni najveće MISTERIJE svemira, oglasila se NASA

Nalazi potvrđuju ono što su do sada bile teorije - da su supermasivne crne rupe postojale puno pre nego što je dosad bilo potvrđeno

Objavljeno:

Astronomi tvrde kako su otkrili dosad najstariju crnu rupu. Nastala je 470 miliona godina nakon Velikog praska i otkrivena je rendgenskim zracima pomoću NASA-nih teleskopa. Postoje "snažni dokazi" da je navedena crna rupa odmah bila "masivna" i veruje se da teži između 10% i 100% mase svih zvezda u svojoj galaksiji.

NASA je rekla da je crna rupa nastala u ranoj fazi rasta kojoj nikada pre nismo svedočili, što bi moglo objasniti kako su nastale neke od prvih supermasivnih crnih rupa u svemiru. Nalazi potvrđuju ono što su do sada bile teorije - da su supermasivne crne rupe postojale puno pre nego što je dosad bilo potvrđeno.

Naučnici veruju da je svemir nastao pre 13.7 milijardi godina, a procenjena starost crne rupe je 13.2 milijarde godina. Crna rupa, pronađena u galaksiji nazvanoj UHZ1, 10 je puta veća od one u našem Mlečnom putu, čiji je prečnil 23.5 miliona kilometara. Sky News piše kako astronomi veruju da bi ovo otkriće moglo pomoći u rešavanju mnogih misterija svemira.

Još uvek niz neodgovorenih pitanja

Crne rupe su područja u svemiru gde je ogromna količina mase spakovana u maleni obim. To stvara gravitacijsku silu toliko jaku da čak ni svetlost ne može da pobegne.

"Ovo otkriće je važno za razumevanje kako neke supermasivne crne rupe mogu doseći kolosalne mase ubrzo nakon Velikog praska", saopštili su iz NASA-e.

"Nastaju li direktno od kolapsa masivnih oblaka plina, stvarajući crne rupe teške između oko 10.000 i 100.000 Sunaca? Ili dolaze od eksplozija prvih zvezda koje stvaraju crne rupe teške samo između 10 i 100 Sunaca?" zapitali su se.

Crna rupa
foto: Profimedia

"Postoje fizička ograničenja koliko brzo crne rupe mogu rasti nakon što se formiraju, ali one koje su rođene masivnije imaju prednost. To je poput sadnje mladice kojoj je potrebno manje vremena da izraste u stablo pune veličine nego da ste započeli samo sa semenom", objasnio je razlike između crnih rupa Andi Goulding, koautor časopisa Nature Astronomy.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.